Annons
Nyheter

Åklagare: Ambassadör agerade mot svensk linje

Mejl, rapporter och mötesanteckningar visar att tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt handlat i strid med svensk utrikespolitik gällande fallet med den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Det hävdade åklagare Henrik Olin när den historiska rättegången mot Lindstedt inleddes.
Politik • Publicerad 5 juni 2020
Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.
Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt.Foto: Janerik Henriksson/TT
Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Anna Lindstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt efter ett hemligt möte om den fängslade förläggaren Gui Minhai.Foto: Janerik Henriksson/TT
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad. Arkivbild.Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Inför ett stort medieuppbåd tog Anna Lindstedts plats på åtalarbänken när rättegången började på fredagen. Hon anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, efter ett hemligt möte om den svenska förläggaren Gui Minhai.

Rättegången är unik i sitt slag. Inte på 200 år har en ambassadör ställts inför rätta i Sverige och förutom salen för huvudförhandlingen har en åhörarsal och ytterligare en sal för medlyssning gjorts tillgängliga för att medier och andra åhörare ska få plats.

Annons

Mötet, som hölls på ett hotell i Stockholm i januari förra året, anordnades av Anna Lindstedt med bland andra Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska företagare. Syftet var att få Gui Minhai fri. Men i samband med det pressades dottern att tystna i sin kritik mot Kina.

– Det här målet handlar om att Anna Lindstedt har agerat i strid med svensk utrikespolitik, säger åklagare Olin.

Riskerar fängelse

Han lade under fredagen fram sina bevis som han anser visar att Lindstedt agerat utanför ramen för sina befogenheter i det konsulära ärendet gällande Gui Minhai.

Den skriftliga bevisningen utgörs till stor del av mejl, men också mötesuppteckningar och rapporter av olika slag.

En ambassadörs befogenheter är inget som finns samlat eller beskrivet i ett enda dokument, men åklagaren anser inte att det kommer att försvåra hans bevisning i fallet.

– Jag tycker inte det är ett problem. Ansvarsfördelningen som gällt har varit tydlig, säger Olin.

Enligt åtalet ska brottet ha "inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina". Beroende på hur det bedöms kan det ge upp till sex års fängelse.

Ifrågasatt affärsman

Åklagaren hävdar också att de två affärsmännen som deltog på mötet företrädde "Kinas intressen", vilket innebär att tysta kritiker mot Kinas agerande i Gui Minhai-frågan – där Angela Gui är en av de starkaste rösterna. Anna Lindstedt hade inte heller gjort någon riskbedömning när hon presenterade Angela Gui för männen, anser Henrik Olin.

Från olika rapporter och anteckningar framgår att en av affärsmännen, Kevin Liu som Anna Lindstedt uttryckt att hon litade på, använt sig av flera olika identiteter under flera år. Han har nekats visum i Sverige och använt sig av olika pass.

– Det är tydligt att man med ganska enkla efterforskningar kan ifrågasätta hans identitet och bakgrund, säger Henrik Olin.

Övertygad om friande dom

Annons

På måndag kommer försvaret att lägga fram sin bevisning och Anna Lindstedt ska då också förhöras. Advokat Conny Cedermark har tidigare kommenterat till TT att han är övertygad om att Lindstedt kommer att frias och att hon handlat inom sina befogenheter.

– Anna Lindstedt bestrider ansvar, säger advokat Conny Cedermark under rättegångens inledning.

"Någon förhandling med Kina har inte förekommit och departementet har varit informerat om mötet", sade Anna Lindstedt till TT via ett pressmeddelande dagen före rättegången.

Rättegången planeras pågå under sju dagar fram till den 18 juni. På grund av sekretess kommer delar av rättegången att hållas bakom stängda dörrar.

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut satiriska böcker om det kinesiska ledarskiktet tills fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände statlig kinesisk tv en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att erkänna en påstådd trafikolycka. Myndigheterna medgav då också att Gui Minhai frihetsberövats.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet. Enligt dottern Angela Gui hamnade han sedan i husarrest. Den 20 januari 2018 tog Gui Minhai ett tåg med två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden. På tåget blev han bortförd av civilklädd polis enligt dottern.

Den 25 februari i år kom beskedet att Gui Minhai dömts till tio års fängelse. Domstolen påstår att han "försett utländsk makt med underrättelser".

Sverige, EU och en rad andra organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons