Annons
Nyheter

Thornberg: Jag hade inte kunnat göra mer

Frågetecknen har hopat sig efter rapporteringen kring polisanmälningar och jävsmisstankar inom landets polisledning.
Nu bryter den kritiserade rikspolischefen tystnaden och hävdar att han vidtagit alla nödvändiga åtgärder.
Rättsligt • Publicerad 15 december 2022
Rikspolischef Anders Thornberg i en intervju med TT på torsdagseftermiddagen.
Rikspolischef Anders Thornberg i en intervju med TT på torsdagseftermiddagen.Foto: Anders Wiklund/TT
Anders Thornberg säger att han vidtagit åtgärder kring de rapporterade händelserna, men att han inte kan berätta om allt utåt.
Anders Thornberg säger att han vidtagit åtgärder kring de rapporterade händelserna, men att han inte kan berätta om allt utåt.Foto: Anders Wiklund/TT

Polismyndigheten och dess högsta ledning upplever just nu en av sina största kriser. Detta sedan Expressen förra veckan kunde avslöja att Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef i Stockholm, vid två tillfällen polisanmälts för brott riktade mot Linda Staaf, underrättelsechef vid Nationella operativa avdelningen (Noa).

Båda anmälningarna lades ned bara några dagar sedan de kommit in. I veckan inleddes dock en förundersökning angående grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Staaf som underrättelsechef. Ingen person är i dagsläget utpekad som misstänkt, men Löfving var den som anställde henne. Samtidigt finns uppgifter om att de båda ska ha haft en relation.

Annons

I stort sett varje dag sedan avslöjandet har historien tagit nya vändningar, och kritiken mot och kraven på uttalanden från rikspolischef Anders Thornberg har växt sig allt större. För även hans agerande har ifrågasatts.

Fram tills nu har han inte gett några längre kommentarer, men under torsdagseftermiddagen valde rikspolischefen att ge TT en exklusiv intervju.

– Jag har hanterat den här frågan under den senaste tiden och tycker inte det funnits någon mening att ge någon intervju fullt ut förrän man har lite mer att säga. Dels har vi hanterat frågan, dels har det blivit en förundersökning som begränsar väldigt mycket vad man ska göra.

– Men jag förstår ju att det finns ett väldigt stort intresse, både ett allmänintresse och framför allt inom min egen organisation att förstå vad som har hänt.

TT: Vad gjorde du efter att anmälningarna mot Mats Löfving lades ned?

– När anmälningar läggs ned kommer de till personalansvarsnämndens kansli, då får man hantera dem enligt regelverket. Det vill säga om det är en straffrättslig anmälan ska man bedöma om man ska göra något ytterligare, men om åklagaren säger att det inte har begåtts något brott eller att det inte finns anledning att gå vidare, då kan man inte göra något annat. Man kan vidta vissa samtal och annat.

TT: Enligt uppgift till Expressen ska du ha samtalat med Löfving efter den andra anmälan, stämmer det?

– Jag har inte pratat med Mats Löfving om några anmälningar över huvud taget.

TT: Har du pratat med Linda Staaf?

– Nej, jag har inte pratat med någon av dem om att det har funnits någon polisanmälan.

Annons

TT: Borde du gjort det?

– Nej, inte om de här förhållandena. Jag är chef för Mats Löfving, så jag ska prata med Mats Löfving. Johan Olsson (chef för Noa) är chef för Linda Staaf, så han ska prata med henne om det är något som berörs på det sättet.

– Man berättar inte att det varit anmälningar, däremot kan jag som chef ha arbetsrättsliga samtal. Jag kan ha samtal för att klara ut vad som skett och samtal som gäller arbetsmiljön och annat också, och det har jag haft.

TT: I den här frågan?

– I den här frågan.

TT: Kan du konkretisera, vad har ni pratat om?

– Det är just det jag inte kan göra. Men jag är väldigt trygg, vi är en rättsvårdande myndighet, vi har en rättsstat. Det ska gå till på rätt sätt, alla ska behandlas lika, vi är väldigt vana att hantera olika brottsutredningar. Vi har ett internt regelverk och vi har följt det så vitt jag kan bedöma.

TT: Det har framkommit att Linda Staaf känt en stark oro för sin egen säkerhet med anledning av Mats Löfvings påstådda agerande, han har dessutom varit hennes chef. Vad tänker du när du hör det här?

– Jag kan inte kommentera det just nu eftersom det pågår olika utredningar. Men det är väldigt allvarliga anklagelser som har framförts, det är en allvarlig fråga. Men det är också två medarbetare inom Polismyndigheten som hängs ut på ett sätt i medier som är förfärligt tycker jag.

TT: Känner du i dag att du gjort tillräckligt?

Annons

– Ja, så vitt jag kan bedöma.

TT: Utifrån det, tänker du att det varit en obalanserad rapportering? För det framstår ju som att du inte gjort allt du hade kunnat.

– Jag kan ju inte berätta allting som har hänt, men jag tror att ibland måste man besinna sig lite och vänta tills man har resultatet. Det jag säger är att det är en väldigt allvarlig fråga som kan påverka förtroendet för polisen.

TT: Du kan inte svara alla frågor, säger du, men då ger ju du dina kritiker en möjlighet att komma med argument som att du duckar frågor, eller att du inte gjort det du borde ha gjort – hur ser du på att du inte får chansen att försvara dig mot det?

– Det är naturligtvis en svår balansgång som man ska gå. Men jag är chef för polisen i Sverige, vi ser till att det är allmän ordning och säkerhet i vårt land. Om jag skulle dra i väg och göra saker för att jag ska svara på något i medier skulle det bli väldigt konstigt. Jag måste hela tiden förhålla mig till regelverket, jag måste behandla alla människor lika, jag måste se till att om det finns en brottsutredning inte berätta olika detaljer. Jag måste se till att mina medarbetare känner sig trygga i Polismyndigheten, att de blir korrekt behandlade på olika sätt.

TT: Vad har du känt till om relationen mellan Mats Löfving och Linda Staaf?

– Nu kommer du in på frågor som rör personliga förhållanden, som kommer att genomlysas, så det kan jag inte uttala mig om.

TT: Har du sett att den här relation kunnat bli ett problem?

– Om det är så att det skulle ha varit en relation så är det ett problem. En chef och en medarbetare ska inte ha en relation. Det kan påverka jäv, beslutsfattande och annat.

TT: Har du sett något potentiellt olämpligt i att Mats Löfving var den som anställde Linda Staaf som underrättelsechef på Noa?

Annons

– Det är också en sådan sak som utredningen får visa. Men det här var ju 2015 och då jobbade inte jag över huvud taget i myndigheten.

TT: Har det funnits någon typ av fakta kring deras relation som ni hade behövt agera på?

– Inte så vitt jag kan bedöma.

I söndags beslutade Anders Thornberg att tillsätta en utredning av händelserna, med en extern utredare.

TT: Varför har du inte gått till botten med det här tidigare. Varför just nu?

– Det har tillkommit ny information och åklagaren har startat en förundersökning. Och jag har gått till botten med det tidigare. Jag har handlagt det enligt det gällande regelverket, och jag hade inte kunnat vidta mer åtgärder än jag gjort tidigare.

TT: Linda Staaf har uttryckt att hon är utsatt för en smutskastningskampanj. Delar du den bilden?

– Jag har ju inte hela bilden, men bara att hon uttrycker det tycker jag är förfärligt. Vi har två medarbetare nu där det påstås en massa saker på sociala medier, i medier och så vidare, där det sägs saker utan att man vet exakt vad som har hänt. Jag tycker att det är förfärligt att det sker, och jag kan förstå att man upplever det på det sättet.

TT: Hur påverkas förtroendet för dig av den här händelsen, tror du?

– Det är klart att det kanske påverkas för mig också, men den frågan ska inte ställas till mig.

– Många tittar på hur jag hanterar det här nu. En del tycker att jag har varit tyst, men jag har jobbat dag och natt och jag har jobbat med den här frågan under väldigt lång tid. Jag har genomfört en rad åtgärder som jag inte kan berätta om, och jag känner mig trygg med hur jag har hanterat det.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons