Annons
Nyheter

Thailändsk valsegrare kan dra tillbaka kandidatur

Thailand • Publicerad 15 juli 2023
Pita Limjaroenrat, ledare för partiet Kao Klai. Arkivbild.
Pita Limjaroenrat, ledare för partiet Kao Klai. Arkivbild.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Den thailändske valsegraren Pita Limjaroenrat säger att han kommer att dra tillbaka sin kandidatur till premiärministerposten om landets nationalförsamling inte godkänner honom i den nya omröstningen som ska hållas på onsdag nästa vecka.

"Om det står klart att Kao Klai verkligen inte har en chans att bilda regering, är jag redo att ge Thailand en chans genom att låta det parti som har näst flest röster... vara den som bildar koalitionen", sade Pita Limjaroenrat i ett videotal i sociala medier som publicerades på lördagen.

Annons

Pita Limjaroenrat och hans parti Kao Klai (ungefär Framstegspartiet) vann en jordskredsseger i valet i maj. Han hade gått ihop i en koalition tillsammans med sju andra partier för att göra samlat motstånd mot det militära etablissemang som har haft och reglerat makten i Thailand sedan militärkuppen 2014.

På torsdagen röstade nationalförsamlingens två kammare, representanthuset och senaten, om huruvida den demokratiförespråkande Pita Limjaroenrat skulle få bli regeringschef. Han fick många fler ja- än nej-röster, men inte tillräckligt många då de av militären tillsatta senatorerna satte sig på tvären.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons