Annons
Nyheter

Terrorplaner mot europeiska städer

Västerländsk underrättelsetjänst har avslöjat planer på en rad attacker mot europeiska städer, uppger tv-kanalen Sky News.
Nyheter • Publicerad 29 september 2010

En grupp knuten till al-Qaida ska ligga bakom.

Gruppen, med bas i Pakistan, ska ha planerat flera samtidiga angrepp på städer i Storbritannien, Frankrike och Tyskland, enligt kanalens utrikeschef Tim Marshall.

Annons

Också USA kan ha varit ett möjligt mål och president barack Obama har underrättats, uppgav ABC News och hänvisade till amerikanska säkerhetskällor.

Terrorattentaten skulle ha genomförts på ett liknande sätt som räderna i Bombay i Indien 2008, sade säkerhetskällor till Sky News. Då attackerade tungt beväpnade män flera mål i staden, bland andra hotell Taj Mahal och centralstationen. 166 människor dödades.

Förberedelserna för en attack på Europa var i ett framskridet stadium men inte nära förestående, enligt Marshall.

Tysk källa

Källan till informationen var en misstänkt tysk terrorist som greps på väg till Europa och nu hålls fängslad i Afghanistan, enligt ABC.

Planerna på angreppen mot Europa avslöjades efter ett samarbete mellan underrättelsetjänsterna i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA.

Marshall sade att det ökade antalet anfall med förarlösa plan i Pakistan var ett försök av väst att störa terrorförberedelserna.

USA ville inte kommentera specifika planer mot Europa men medgav att de riktade angreppen med förarlösa flygplan i Pakistan avsåg att störa militanta nätverks terrorplaner.

– Terroristerna som är inblandade är, som alla inser, målen. Det är själva idén med allt det här, sade en amerikansk tjänsteman till Reuters.

20 räder

Annons

Också Wall Street Journal rapporterade på tisdagen att CIA hade trappat upp drönarräderna in i Pakistan för att försöka stoppa misstänkta terrordåd mot europeiska mål.

Tidningen, som hänvisade till olika tjänstemän, skrev att det inte var känt exakt vilka planerna var men att man trodde att de gällde flera länder, bland dem Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

Pakistans säkerhetstjänst har rapporterat omkring 20 räder med drönare längs den Afghanska gränsen under september. Minst fyra människor uppges ha dödats de senaste dagarna. En av dem sades vara den operative ledaren för al Qaida i Afghanistan och Pakistan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons