Annons
Nyheter

Terrormisstänkt medger inte straffskyldighet

Ännu ett förhör har hållits med 21-årige Philip Manshaus, som misstänkt för attacken mot en moské i norska Bærum utanför Oslo i förra veckan.
Han medger fortfarande inte straffskyldighet för de brott han misstänks för.
Publicerad 17 augusti 2019
Philip Manshaus tillsammans med sin försvarare Unni Fries.
Philip Manshaus tillsammans med sin försvarare Unni Fries.Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix/Scanpix

Under fredagen hölls ett första, ungefär fyra och en halv timme långt, förhör med Manshaus. Han medgav då att han låg bakom sin 17-åriga styvsysters död och att ha avlossat skott på moskén för en vecka sedan.

Advokaten Unni Fries säger att lördagens förhör pågick i drygt tre timmar och att Manshaus fortfarande inte erkänt straffskyldighet för sina gärningar, rapporterar etermediebolaget NRK.

Hat mot muslimer

Annons

Även under lördagens förhör medverkade Manshaus aktivt, enligt åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby.

-Han har förklarat sig detaljerat om sitt motiv till att utföra handlingarna och även om de två brottsplatserna. Han har gett oss viktiga detaljer i utredningen, säger han vid en pressträff.

Förhöret handlade enligt åklagaren även om Manshaus resväg till moskén och de vapen han haft.

I fråga om motivet bekräftar Hjort Kraby att hat mot muslimer och invandrare var ett tema under fredagens förhör, skriver tidningen VG.

-Den teorin är fortfarande en teori och blev också belyst i förhöret, men jag vill inte gå in på några detaljer.

Hyllat skjutningar

Åklagaren säger att nya förhör kan väntas i nästa vecka.

Förutom terrorbrott misstänks Manshaus alltå även för mord på sin styvsyster och för mordförsök i samband med attacken mot al-Noor Islamic Centre.

Polisen har kartlagt Manshaus aktivitet på nätet, som tyder på att han har högerextrema åsikter. Han har även hyllat andra som utfört skjutningar med hatmotiv, bland annat mannen som misstänks ha dödat 21 personer, flera av de mexikaner, i El Paso i USA.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons