Annons
Nyheter

Telias vd Lars Nyberg avgår

Telia Soneras vd Lars Nyberg avgår efter allvarlig kritik mot företagets affärer i Uzbekistan, meddelar Telia.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2013
Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Lars Nyberg beklagar i en kommentar att Telia Sonera genomfört affären utan att skaffa tillräcklig kunskap om motparten i Uzbekistan.

"Även om affären var korrekt i juridisk mening borde vi inte ha genomfört den utan att skaffa oss tillräcklig kunskap om motparten. Det är något jag beklagar", skriver han.

Annons

Han säger sig samtidigt vara lättad över att utredningen inte funnit belägg för anklagelser om mutbrott och penningtvätt.

Miljöpartiet kräver att finansmarknadsminister Peter Norman kommer till näringsutskottet för att ge en fullständig redogörelse av turerna kring Telias affärer i Uzbekistan. MP vill också se förslag på åtgärder för att återupprätta förtroendet för Telia.

– Regeringens agerande som största ägare i Telia Sonera förtjänar kritik. Det räcker inte att ställa krav på etiska riktlinjer, man måste också vara aktiv som ägare och se till att dessa följs. I detta måste staten som ägare vara ett föredöme för andra, och så har inte regeringen agerat, säger Jonas Eriksson, vice ordförande i näringsutskottet, i ett pressmeddelande.

Enligt Lars Nyberg har det inte gått att få uttalat förtroende från styrelsen.

"För att fortsätta verka som vd behöver jag en fungerande styrelse och deras uttalade förtroende. Jag fick beskedet att de med anledning av de förestående förändringarna inte var beredda att uttala sig i förtroendefrågan", skriver han i pressmeddelandet.

Telia Sonera-aktien sjunker efter beskedet om Lars Nybergs avgång. Inför beskedet hade aktien sjunkit 1 procent. Minuterna efter beskedet är nedgången 1,7 procent.

Telia Soneras vice vd och finanschef Per-Arne Blomquist kommer träda in som tillförordnad vd och koncernchef sedan Lars Nyberg valt att lämna sin post, skriver Telia Sonera i ett pressmeddelande.

Lars Nyberg flaggar i pressmeddelandet för att det nu även väntas förändringar i Telia Soneras styrelse.

"I samband med att styrelsen fick ta del av Rieses rapport fick jag information om att stora förändringar kommer att ske i styrelsen", skriver han.

Per-Arne Blomquist, född 1962, har tidigare arbetat inom SEB-koncernen och hos Alfa Laval. I SEB var han bland annat finanschef 2006–2008.

Annons

Han har varit ekonomi- och finansdirektör för Telia Sonera sedan september 2008.

Du har inte allt underlag, det finns bevisning i Schweiz och Sverige som du inte känner till. Hur kan du vara säker på att du har rätt?

– Jag kan inte vara säker på att jag har rätt i annan mening än att jag anser att jag och utredningen har rätt utifrån det underlag vi har, genom att gå igenom 40 000 e-mail, genom att gå igenom dokumentation och att prata med de 35-tal personer som vi har gjort, säger Björn Riese till TT efter presskonferensen.

Han framhåller att han, till skillnad från en åklagare, till exempel inte har möjligheter att granska betalningsströmmar, varifrån pengar gått och var de landat.

– Om det kommer fram ytterligare information kan man naturligtvis komma till andra slutsatser.

Vilken är den allvarligaste kritiken?

– Det är att man inte har, från dag ett, lyckats få ordning på den här informationen, att den har levt kvar och att man inte har tagit tag i den, säger Riese och hänvisar till att det genom åren har förekommit allvarlig kritik och frågor, bland annat i medierna, om affärerna i Uzbekistan.

– I praktiken har det väl varit så att när Takilant väl har kommit över tröskeln då är man inne och då ifrågasätts inte så mycket, säger Riese.

Lars Nyberg har ett stort ansvar som vd, enligt Riese.

– Men här har ingen nivå fungerat, man kan se det som ett kollektivt ansvar. Det har inte fungerat någonstans.

Annons

– Det här var en väntad utgång. Efter den här rapporten blev situationen ohållbar. Granskarna är så tydliga med att ambitionsnivån när det gäller att ha kunskap om den här affären har varit rätt låg, säger Aktiespararnas vd Carl Rosén.

Carl Rosén anser att de viktiga antikorruptionsfrågorna nu blir en oerhört viktig uppgift för den nya styrelse som enligt planerna tillträder under våren.

– Alla sådana frågor måste börja från toppen. Hur den nya styrelsen formeras blir helt avgörande, säger Carl Rosén.

– Den sittande styrelsen beslöt i går att inte ta ställning i frågan om förtroende för vd, säger Telia Soneras styrelseordförande Anders Narvinger om att vd Lars Nyberg nu har avgått, på en presskonferens.

– Nu ska det rekryteras en ny permanent vd.

Narvinger kommenterar Mannheimer Swartlings rapport:

– I efterhand är det uppenbart att det inte gjordes tillräckliga undersökningar, säger Narvinger.

– Styrelsen instämmer i och delar den kritik som Mannheimer Swartling lade fram. Investeringarna gjordes inte på ett tillfredsställande sätt.

– Det inträffade har utan tvekan skadat vårt förtroendekapital, säger Anders Narvinger.

– Det är illa.

Annons

Narvinger säger att han lämnar Telia Sonera den 3 april.

– Jag kommer att göra mitt yttersta för bolaget tills dess, säger han.

– Vår utmaning är att hitta sätt att göra affärer på som aldrig kompromissar med högt ställda krav på moral.

Enligt Narvinger lägger styrelsen kraft på att utveckla bolagets principer för att skydda bolaget mot korruption.

– Bolaget ska hålla högsta klass vid en internationell jämförelse, säger han.

Fakta: Lars Nyberg

Lars Nyberg tillträdde posten som verkställande direktör och koncernchef på Telia 2007. Han har också styrelseuppdrag i flera andra större företag, bland andra Autoliv och Stockholms Universitet.

Innan uppdraget i Telia har han bland annat suttit på ledande befattningar inom NCR Corp och Philips.

Lars Nyberg är född 1951, utbildad civilekonom från Stockholms Universitet och ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons