Annons
Nyheter

Tegnell: Förtroende för regionerna viktigare

Att förtroendet för myndigheterna är lägre i utsatta områden är inget okänt fenomen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell:
Coronaviruset • Publicerad 12 juni 2020
Anders Tegnell. Arkivbild.
Anders Tegnell. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT
Finansregionråd Irene Svenonius.
Finansregionråd Irene Svenonius.Foto: Tove Eriksson/TT

Novus undersökning visar att tilltron till svenska myndigheter är lägre i Sveriges 60 utsatta områden jämfört med resten av landet. När det gäller Folkhälsomyndigheten uppger 46 procent av de tillfrågade att de har förtroende för myndigheten, jämfört med 71 procent av befolkningen som helhet. Det är något som Tegnell och hans kollegor på Folkhälsomyndigheten är väl medvetna om.

– Vi har jobbat mycket med det här under flera år med nära kontakter med speciellt utsedda personer i de här områdena och information på olika sätt tillsammans med BVC och vårdcentraler, säger Anders Tegnell till TT.

Fem av tio

Annons

Han anser att det viktigaste är att allmänheten känner hög tilltro till regionerna, som är de som har huvudansvar för vård och för att minska smittspridning och till skillnad från Folkhälsomyndigheten har direktkontakt med befolkningen. Novus undersökning visar att fem av tio i utsatta områden har förtroende för vården, jämfört med åtta av tio på nationell nivå.

– Det är inte vi som är de primära som man ska ha förtroende för gällande smittskydd, det är regionerna. Den förtroendenivån är mycket viktigare än vad man tycker om myndigheterna, säger Tegnell.

Information viktig

Region Stockholm arbetar för att öka förtroendet genom att kommunicera med befolkningen på många platser och på många språk, säger finansregionråd Irene Svenonius (M).

– Vi måste arbeta förtroendeskapande för hela vår befolkning. I Region Stockholm har vi ju lagt oss vinn om att kommunicera med befolkningen på olika språk, både under hela den här pandemin och även långt före.

Genom att föra ut information i just de utsatta områdena hoppas regionen och Stockholms stad att få förtroendet att öka. Irene Svenonius säger att det är viktigt att alla ska känna att den vård som regionen tillhandahåller finns tillgänglig för dem.

– Att vi nu till exempel öppnar upp allmänhetens testning för alla och att vi gör den kostnadsfri för alla kan bygga tillit för att ge kunskap om man har haft covid-19. Det kanske är särskilt viktigt om man bor i ett område där det varit en stor spridning och det kanske är tätbefolkat, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons