Annons
Nyheter
Pekings armada av taxichaufförer ska fungera som angivare under OS.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2008
Här i baksätet skall terroristattacker förhindras.
Här i baksätet skall terroristattacker förhindras.Foto: Scanpix

Medan vi glider fram i Pekingtrafiken pekar taxichauffören Huang på en svart diskret mikrofon under stolpen till vindrutan. 

- Med den här kan centralbordet höra allt som sägs i bilen. Om jag märker att någon pratar om självständighet för Tibet eller Östturkestan så trycker jag på den här knappen, säger Huang och pekar på en röd knapp bakom ratten. Då går larmet till polisen. De kan omedelbart spåra taxins exakta position genom satellitnavigatorn, gps-en, som varje bil har.

Annons

Chaufförerna till Pekings 67000 taxibilar har blivit engagerade i den rådande säkerhetsnojan. Förutom uiguriska och tibetanska "terrorister" ska Huang även hålla öronen uppe för aktivister från Falun Gong-rörelsen. Myndigheterna klassar dem som en ond sekt.

Det finns knappast resurser för att ständigt avlyssna alla taxibilar. Men bara misstanken är ett effektivt sätt att få denna vanligtvis pratglada och kritiska yrkeskår att idka självscensur. Ursprungligen installerades larmknappen och mikrofonen som ett trygghetssystem mot överfall. Polisens presstalesman säger att han måste få frågan via ett fax med en stämpel innan han kan kommentera taxiövervakningen. Det gick inte att ordna innan dennna upplagas presslägning. 

Besökare till Peking under OS-perioden kommer att vara under ständig observation: över 300 000 övervakningskameror har satts upp. Därtill är 110 000 poliser och militär samt mängder av volontärer från gatukommittéerna mobiliserade för att snabbt lokalisera och få bort oroselement.

Polisministeriet släppte nyligen en medborgarhandbok mot terrorister. Där står hur folket ska skydda sig själva vid en eventuell attack (om du blir tagen som gisslan så var lugn, gör inte motstånd och försök sända sms till polisen) Radio och tv uppmanar befolkningen till vaksamhet mot suspekta personer.

Oron har skärpts ytterligare sedan tre personer omkom och flera skadades då bomber exploderade på tre bussar i staden Kunming i Yunnanprovinsen på måndagen. Motivet till dåden är okända. Förra helgen sköt polis ihjäl två personer vid kravaller i en annan del av samma provins.

Den 9 juli genomfördes en offentlig avrättning av tre unga män i Xinjiangprovinsen, en region som tidigare kallades Östturkestan och bebos av det muslimska minoritetsfolket uigurer. Männen var anklagade för delaktighet i en konspiration av den terrorstämplade gruppen Östturkestans Islamiska rörelse för att sabotera OS. Tidningen Washington Post rapporterar att tusentals elever och kontorsanställda bussades för att beskåda när männen sköts ihjäl. Det är en hävdvunnen metod att injaga skräck och lydnad hos missnöjda grupper.

Men Huang och de andra taxichaufförerna jag pratar med på fredagen tycker terrorpratet börjar bli överdrivet. De påpekar att det inte skett något attentat i Peking på mannaminne.

_ Under alla dessa år har jag inte haft en enda tibetan i min taxi. Ingen grupp skulle våga störa OS. Du kan ju bara tänka dig vilket straff de skulle få när spelen väl var över! säger Huang.

Samtidigt varnar en nyhetsuppläsare på bilradion att luftballonger numera är förbjudna av säkerhetsskäl: "Om ni ser en luftballong, ring polisen" säger mannen.

Budskapet till Pekingborna är klart: Var rädda, var väldigt rädda!

Ola Wong
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons