Annons
Nyheter

Tårgas mot demonstranter i Sudan

Sudanesiska säkerhetsstyrkor sköt på torsdagen tårgas för att skingra tusentals demonstranter som fyllde gatorna i huvudstaden Khartum.
En polis och en demonstrant har dödats i samband med oroligheterna.
Sudan • Publicerad 13 januari 2022
Tusentals demonstranter samlades på torsdagen i Sudans huvudstad Khartum för att demonstrera mot militärjuntan som styr landet sedan kuppen i oktober.
Tusentals demonstranter samlades på torsdagen i Sudans huvudstad Khartum för att demonstrera mot militärjuntan som styr landet sedan kuppen i oktober.Foto: Marwan Ali/AP/TT

Videoklipp på sociala medier visar hur demonstranter tar skydd från polisens tårgas, och hur vissa av dem kastar sten mot polisen.

Sudans polismyndighet uppger att ett polisbefäl dödades i samband med protester i närheten av presidentpalatset.

Annons

En demonstrant dödades i sammandrabbningar med polis, enligt en läkargrupp.

De våldsamma protesterna har avlöst varandra i det nordafrikanska landet sedan militären, i oktober i fjol, avsatte den civila regeringen och tog makten.

Militärkuppen innebar ett abrupt slut för Sudans övergång till demokrati som pågått sedan 2019, då den hårdföre diktatorn Omar al-Bashir avsattes efter tre årtionden vid makten.

Demonstranterna kräver ett omedelbart slut på militärstyret. Militären har i sin tur meddelat att makten kommer att överföras till en ny regering efter valet, planerat till juli 2023.

Protesterna har sedan tidigare krävt över 60 dödsoffer, och hundratals har skadats.

Tidigare i veckan inledde FN separata överläggningar med militären och demokratirörelsen med målet att få till stånd direkta samtal mellan parterna och nå en lösning på krisen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons