Annons
Nyheter

Tårgas mot demonstranter i Kazakstan

Kazakstan • Publicerad 4 januari 2022
Kravallpolis blockerar demonstranter i centrala Almaty, som är Kazakstans största stad. Tusentals människor har protesterat på olika håll i oljelandet mot höga gaspriser.
Kravallpolis blockerar demonstranter i centrala Almaty, som är Kazakstans största stad. Tusentals människor har protesterat på olika håll i oljelandet mot höga gaspriser.Foto: Vladimir Tretyakov/AP/TT

Polisen i Kazakstan har avfyrat tårgas och distraktionsgranater mot uppretade demonstranter i det centralasiatiska landets största stad Almaty.

Polisen började skjuta tårgas sedan människor vägrade skingra sig, uppger två AFP-journalister på plats. Enligt deras uppskattning deltog omkring 5 000 människor i demonstrationen.

Annons

Protesterna – som är oväntat omfattande – är ett uttryck för den vrede människor känner över oljelandets höga gaspriser.

Demonstrationerna började i staden Zjanaozen i den oljerika regionen Mangystau i västra Kazakstan. Inom loppet av tre dagar spred sig protesterna till flera andra städer.

Gaspriserna i regionen har nästan fördubblats på ett halvår, skriver Radios Svobodas lokala redaktion. Regeringen har redan försökt blidka protesterna och sagt att man ska minska gaspriserna med motsvarade en svensk krona per liter i regionen Mangystau.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons