Annons
Nyheter

Talibanledare dödad i bombdåd

Afghanistan • Publicerad 9 mars 2023
En mindre folksamling utanför ett sjukhus i Mazar-e-Sharif, efter bombdådet mot guvernören. Arkivbild.
En mindre folksamling utanför ett sjukhus i Mazar-e-Sharif, efter bombdådet mot guvernören. Arkivbild.Foto: Abdul Saboor Sirat/AP/TT

En högt uppsatt talibanledare i norra Afghanistan har dödats i ett bombdåd.

Mohammad Dawood Muzammil, den afghanska talibanregimens guvernör i provinsen Balkh, dödades i ett självmordsdåd på torsdagen enligt myndigheterna. Ytterligare en person dödades.

Annons

Muzammil hade träffat en regeringsdelegation från Kabul på onsdagen, där bland andra två vice premiärministrar ingick. Guvernören är en av de högst uppsatta ledarna som har dödats sedan talibanerna kom tillbaka till makten i Afghanistan 2021.

Oroligheterna hade minskat något i Afghanistan efter maktskiftet, men säkerhetsläget har förvärrats på nytt. Grupperingar kopplade till terrorrörelsen IS har utfört flera blodiga dåd riktade mot de nya myndigheterna. Flera av de attackerna har skett i Balkh och då främst i regionens största stad Mazar-e-Sharif.

Ingen har i ett tidigt skede tagit på sig ansvaret för bombdådet mot guvernören.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons