Annons
Nyheter

Talibanerna: Fredssamtal efter fångutväxling

Talibanerna är redo för fredssamtal så snart dess sista 400 fängslade medlemmar frigivits.
Det meddelar rörelsen efter att Afghanistans nationella rådslag under söndagen beslutat att släppa fångarna.
Afghanistan • Publicerad 10 augusti 2020
Afghanistans president Ashraf Ghani under den sista dagen av stormötet som hållits under helgen.
Afghanistans president Ashraf Ghani under den sista dagen av stormötet som hållits under helgen.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

– Vår hållning är klar. Om frisläppandet av fångar blir fullbordat är vi redo för de afghanska samtalen inom en vecka, säger talespersonen Suhail Shaheen.

Han uppger att de första samtalen ska hållas i Doha i Qatar.

Annons

Fångutväxlingen mellan den afghanska regeringen och talibanerna var en del av en uppgörelse som träffades i februari, och som skulle bana väg för fredssamtalen.

Regeringen har under de senaste månaderna släppt närmare 5 000 talibaner, men tvekade kring att frige de sista 400. Dessa fångar ansågs särkskilt farliga och har enligt regeringen varit involverade i grova våldsdåd, bland annat en lastbilsbombning nära den tyska ambassaden i Kabul 2017 som dödade fler än 150 personer.

Men under söndagen godkände ett rådslag bestående av tusentals framstående afghaner även dessa sista fångar ska friges. I och med beskedet har ett stort hinder för fortsatta förhandlingar mellan parterna undanröjts.

USA:s särskilda sändebud Zalmay Khalilzad välkomnar utvecklingen. Han har under lång tid försökt få till samtal mellan talibanerna och regeringen.

"Parterna kommer att inleda en process för att nå en överenskommelse om en politisk färdplan och en permanent och omfattande vapenvila för att avsluta det afghanska kriget." skriver han på Twitter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons