Annons
Nyheter

Talibaner tar på sig svenskattack

Talibangerillan i Afghanistan uppges ha tagit på sig attacken mot de svenska soldaterna i söndags.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2010
Kvarlevorna efter de två stupade svenska soldaterna i Afghanistan, kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson, anlände på onsdagskvällen till Ärna flygplats utanför Uppsala.
Kvarlevorna efter de två stupade svenska soldaterna i Afghanistan, kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson, anlände på onsdagskvällen till Ärna flygplats utanför Uppsala.Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Den svenska styrkan tar uppgiften på allvar.

Beskedet gavs av talibantalesmannen Zabihullah Mujahid både till lokala medier och på en av den militanta islamiströrelsens hemsidor. Det säger Javed Hamim Kakar, redaktör på den afghanska nyhetsbyrån Pajhwok, till TT.

Annons

Om Mujahid talar sanning är omöjligt att avgöra. Å andra sidan är det logiskt att talibanerna ligger bakom.

– Vi tittar på det, vi tar det på allvar, men det är ju också en känd retorik, man gör ju ofta så här, säger Torbjörn Gustafsson, pressofficer i svensklägret i Mazar-i-Sharif.

Har hotat

Mujahid är känd som officiell talesman för talibanerna under ledning av mulla Omar. TT intervjuade i oktober Mujahid i Afghanistan. Han sade då:

– Skicka hem era trupper. Vi vill inte döda svenskar och vi vill inte att ni dödar afghaner, men det blir följden av er militära närvaro. Dessutom – de svenska soldaterna har inte kommit hit för att försvara Sverige. Eller för att hjälpa Afghanistans folk. Ni kom på order av USA – ni är amerikanernas slavar.

Svenskarna ingår i den Natoledda Isaf-styrkan som efter beslut i FN:s säkerhetsråd har ett fredsfrämjande uppdrag som ska bidra till säkerhet och utveckling. Isaf ska inte blandas samman med den USA-ledda allians som krigar mot al-Qaida och talibanerna, men många afghaner, och särskilt talibaner, gör ingen principiell skillnad på de utländska soldaterna.

Händelsen utreds

Det är också oklart om någon sitter gripen misstänkt för attacken mot svenskarna, ett av många rykten som florerar. Försvarsmakten vill inte kommentera utredningsläget, utan inväntar militärpolisens och undersökningskommissionens utredningar om händelsen, då två svenska officerare och deras afghanske tolk sköts ihjäl av en person som påstås ha burit polisuniform.

Svensk militärpolis väntades kunna lämna en första rapport sent på torsdagen eller på fredagen, sade arméinspektör Bernt Grundevik. Men om någon del skulle bli offentlig var på förhand oklart.

Undersökningskommissionen, som reste från Sverige till Afghanistan i tisdags, leds av brigadgeneral Jan-Gunnar Isberg. Den ska lämna en första rapport i mars och senast i slutet av maj ska utredningen vara klar.

Motståndsgrupper i Afghanistan USA har identifierat tre huvudgrupper bland upprorsmännen i Afghanistan:Quetta Shura-talibanerna är störst och leds av mulla Omar, som ledde talibanregimen innan den störtades 2001. Antas agera från Quetta i Pakistan, är som starkast kring Kandahar och försöker bygga upp maktstrukturer över hela landet.Haqqani-nätverket, aktivt i Kabul, med nära band till talibaner i de pakistanska klanområdena och anses även stå nära Usama bin Ladins al-Qaida. Ledarskapet tros ha övergått från den åldrige Jalaluddin Haqqani till sonen Sirajuddin.Hezb-i-Islami leds av förre premiärministern Gulbuddin Hekmatyar, med starka baser i Nangarhar, Nuristan och Kunar. Sägs inte ha särskilda geografiska mål, men "strävar efter en stark roll i en framtida talibanregim". (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons