Annons
Nyheter

Tågurspårning kan stoppa trafiken hela veckan

Ett SJ-tåg med 120 passagerare spårade ur mellan Iggesund och Hudiksvall sedan banvallen underminerats av regn. Tre personer fick föras till sjukhus.
Det kan dröja till nästa vecka innan tåg kan trafikera sträckan igen.
– En sektion av banvallen är borta, säger Anna-Pia Ling på Trafikverket.
Trafik • Publicerad 7 augusti 2023
Två av fyra vagnar på ett SJ-tåg spårade ur söder om Hudiksvall på måndagen. På tåget fanns 120 passagerare, varav tre fick föras till sjukhus.
Två av fyra vagnar på ett SJ-tåg spårade ur söder om Hudiksvall på måndagen. På tåget fanns 120 passagerare, varav tre fick föras till sjukhus.Foto: Mats Andersson/TT
På den aktuella sträckan går tågen i kraftigt sluttande terräng.
På den aktuella sträckan går tågen i kraftigt sluttande terräng.Foto: Mats Andersson/TT

Olyckan inträffade vid lunchtid på måndagen.

– Det är två vagnar som har spårat ur och står bredvid spåret, säger Martina Nord på SJ:s presstjänst.

Annons

Vid 14.30-tiden meddelade polisen att tre personer förts till sjukhus.

– Det ska röra sig om en person som förts till sjukhus för kontroll, en person som befaras ha fått en hjärnskakning samt en person som har en eventuell axelskada, säger Nadya Norton vid polisens regionsledningscentral.

Vid samma tid hade samtliga passagerare evakuerats ur tåget och skulle bussas till Hudiksvall för vidare färd mot sina destinationer.

"Kom uppifrån berget"

Tåget var på väg från Stockholm till Sundsvall när de två främre av totalt fyra vagnar spårade ur strax söder om Hudiksvall. Banvallen var underminerad till följd av kraftigt regn och tåget körde med reducerad hastighet.

– Regnvattnet kom uppifrån berget och genom och förbi banvallen. Vi hade beredskap inför ovädret och hade satt ned hastigheten för tågen, men att det skulle gå så fort och att det skulle ske något just där kunde vi tyvärr inte förutse, säger Anna-Pia Ling, enhetschef för järnvägsunderhåll vid Trafikverket.

Tåget kördes i 40 kilometer i timmen när det spårade ur.

– Det hade kunnat bli mycket, mycket värre om tåget körts snabbare, säger Anna-Pia Ling.

Tåget kvar

Härnäst kommer Trafikverket att påbörja arbetet med att flytta på de urspårade vagnarna. Hur lång tid det tar går ännu inte att säga.

– Regnvattnet har fortsatt att forsa efter olyckan och en sektion av banvallen är borta. Så länge det flödar kan vi inte komma fram, utan tåget ligger kvar. Vi håller på att bygga en tillfällig väg fram till olycksplatsen, men vi måste avvakta tills flödet avtar. Om det slutar regna tror vi att vi kan vara klara i slutet av veckan, men om det fortsätter med höga flöden dröjer det några dagar in i nästa vecka, säger Anna-Pia Ling.

Under tiden måste tågtrafiken på sträckan ledas om eller ersättas av buss.

– Det är helt stopp mellan Iggesund och Hudiksvall, så vi försöker att leda om så mycket trafik som möjligt. Det sätts också in bussar. För resenärerna är det bäst att vända sig till det tågbolag de bokat resa av, säger Anna-Pia Ling.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons