Annons
Nyheter

Telefoniuppdatering störde tåg i hela Sverige

Tågtrafiken i Sverige drabbades av mycket omfattande störningar på onsdagskvällen efter att Trafikverkets telefoni slutat fungera – troligtvis efter en uppdatering av systemet.
Vid 20-tiden började tågen rulla igen.
Trafik • Publicerad 7 december 2022
Systrarna Margareta Mörck och Karin Andersson Rask drabbades av tågstoppet.
Systrarna Margareta Mörck och Karin Andersson Rask drabbades av tågstoppet.Foto: Fredrik Persson/TT

Trafikverkets presschef Bengt Olsson säger att tågtrafiken kommer att dras med kraftiga förseningar under resten av trafikdygnet till följd av störningarna under kvällen.

– Persontrafiken slutar i stort sett vid 23-tiden. Efter det är det mest godstrafik. När persontrafiken kommer i gång igen vid 05-tiden hoppas vi att vi har kommit i fas igen med tidtabellen, säger Olsson.

Annons

Telefonkopplingen mellan alla trafikcentraler i Sverige och lokförarna låg nere från 17.30-tiden till strax efter klockan 20, vilket ledde till omfattande störningar i tågtrafiken. Myndighetens reservsystem, som kommer från en annan leverantör, låg också nere och många tåg tvingades därför automatiskt att långsamt ta sig till närmaste station.

– Det är bara jättetråkigt. Det här inträffade ju alldeles i rusningstid på eftermiddagen. Det är en ren säkerhetsåtgärd som vi kopplade in, säger Olsson och framhåller att allt annat förutom kommunikationen från trafikledningen till lokförarna har fungerat.

Telefoniuppdatering

Olsson säger att man tror att störningarna uppkommit till följd av en telefoniuppdatering som genomfördes under dagen.

Först uppgav Trafikverket att problemen slog brett över i princip hela landet, men ändrade sedan sina uppgifter.

– Nu börjar det rulla överallt där det har stått stilla. De platserna är inte lika många som man trodde inledningsvis. Det har inte varit problem med telefonin norröver, alltså norr om Uppsala och Gävle. Men problemet är att de flesta tåg utgår från Stockholm på ett eller annat sätt. Trafiken har ju påverkats – självklart.

"Inte okej"

TT: Uppdaterades båda systemen samtidigt?

– Nej, det verkar vara en uppdatering som har påverkat båda systemen. Det måste utredas jättenoga, det är inte okej. Systemen måste hållas isär på ett annat sätt än vad som har hänt i dag, säger Olsson.

Uppdateringen gjordes under dagen men slog inte igenom förrän i rusningstrafiken, strax efter klockan 17.

Det finns ingenting som tyder på en it-attack, enligt Trafikverket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons