Annons
Nyheter

Tafsanklagelse mot Eneroth utredd – utan åtgärd

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) anklagas för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg nyligen, uppger Eneroths hemmadistrikt har utrett saken och kommer inte att gå vidare, skriver distriktet till TT.
Politik • Publicerad 18 november 2021
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Vi tar alltid den här typen av anklagelser på allvar. Händelsen hanterades dagen efter den inträffade. Partiet och partidistriktet har haft samtal med de inblandade och har en bra bild av vad som skett. Någon vidare utredning av händelsen är inte aktuell." skriver Otto Berglund, förste ombudsman i partidistriktet i ett mejl till TT.

"Beklagar"

Eneroth säger att han har bett kvinnan om ursäkt och beklagar att det han gjorde uppfattades som opassande. Han beskriver händelsen som att han lade handen på ryggen på henne.

Annons

"Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt. Detta har jag också framfört till henne”.

Det skriver Eneroth i en sms-kommentar till Aftonbladet som också TT har tagit del av.

Händelsen ägde rum under kongressens näst sista dag, inför en middag i ett sammanhang med flera andra personer närvarande, enligt Aftonbladet. Det är också så Eneroth beskriver det.

Handen på ryggen

”Vid 18-tiden på lördagen träffades jag och ett flertal kongressombud inför middagen. På väg bort till min flickvän som satt någon meter därifrån hälsade jag på en kvinna med att, som jag menade och uppfattade det, lägga handen på ryggen på henne. Det hela gick på några sekunder och jag tänkte inte vidare på det".

Eneroth fortsätter:

"När jag dagen därpå fick höra att jag rört henne på ett sätt som uppfattades som opassande träffades vi och pratade om vad som hänt. Jag bad om ursäkt, förklarade att det inte var min avsikt och var samtidigt tydlig med att det är viktigt att man tar upp och diskuterar händelser som upplevs som obekväma eller otillbörliga".

Fakta: Tomas Eneroth

Tomas Eneroth är sedan 2014 infrastrukturminister för Socialdemokraterna i den nuvarande regeringen. Hans ansvarsområden är transporter och infrastruktur.

Eneroth är född 1966 och bosatt i Växjö.

Han har tidigare varit gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen.

Källa: regeringen.se

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons