Annons
Nyheter

Sydkorea utreder internationella adoptioner

Flera svenskar finns bland de adopterade koreaner vars ärenden kommer att granskas av Sydkoreas kommission för sanning och försoning. Kommissionen har beslutat att ta upp ytterligare 237 fall där man misstänker att handlingar förfalskats.
Sydkorea • Publicerad 8 juni 2023
Danske Peter Møller, fyra från vänster, har varit drivande för att de internationella adoptionerna ska granskas. Arkivbild.
Danske Peter Møller, fyra från vänster, har varit drivande för att de internationella adoptionerna ska granskas. Arkivbild.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Förra året krävde mer än 370 adopterade koreaner i Europa och USA att Sydkorea skulle utreda hur deras adoptioner gått till. I december meddelade kommissionen att den skulle utreda de första 34 fallen.

Av de sammanlagt 271 ärenden som kommissionen hittills beslutat att ta upp för granskning kommer 21 från Sverige och 141 från Danmark.

Annons

I december sade kommissionen att det var uppenbart att många adopterade skickats till väst med förfalskade handlingar som beskrev dem som föräldralösa eller att man förfalskat deras identiteter genom att ta uppgifter från en tredje person.

De anmälda fallen utreds i den ordning de kommit in och kommissionen kommer sannolikt att ta upp även de kvarvarande 101 ärendena, enligt myndighetsuppgifter.

Slutsatserna kan öppna för adopterade att stämma adoptionsbyråer eller regeringen, något som annars är civilrättsligt omöjligt i Sydkorea.

Runt 200 000 sydkoreaner, majoriteten flickor, har adopterats till västländer de senaste sex årtiondena. De flesta placerades i Europa och USA under 1970- och 80-talen. De flesta registrerades av byråerna som övergivna barn som hittats på gatan, trots att de ofta hade släktingar som lätt kunde hittas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons