Annons
Nyheter

Sydafrika vill avkriminalisera sexarbete

10 000 våldtäkter och nästan 1 000 kvinnor mördade på tre månader.
Genom att göra det lagligt att sälja och köpa sex i Sydafrika hoppas landet komma tillrätta med den dystra statistiken över våldsbrott mot kvinnor.
Sydafrika • Publicerad 9 december 2022
Människorättsorganisationer och sexarbetare demonstrerar i Johannesburg i oktober, efter att en 21-årig man anklagats för att ha dödat sex kvinnor som sålde sex.
Människorättsorganisationer och sexarbetare demonstrerar i Johannesburg i oktober, efter att en 21-årig man anklagats för att ha dödat sex kvinnor som sålde sex.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Sydafrika vill avkriminalisera sexarbete, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Nyheten tros komma som ett välkommet besked hos landets över 150 000 sexarbetare.

– Förhoppningen är att avkriminaliseringen ska minska kränkningarna av sexarbetarnas mänskliga rättigheter, säger justitieminister Ronald Lamola under en pressträff.

Annons

Sydafrika har inte bara några av världens högsta siffror gällande våld mot kvinnor. Landet ligger även i topp gällande antalet hiv-smittade.

– Det skulle också innebära bättre tillgång till sjukvård och skydd för sexarbetare, bättre arbetsvillkor och mindre diskriminering och stigmatisering, säger Lamola.

Trakasseras av polis

Enligt polisminister Bheki Cele har antalet mördade och våldtagna sydafrikanska kvinnor ökat det senaste året. Mellan juli och september mördades nästan 1 000 kvinnor i landet. Samma period anmäldes runt 10 000 våldtäkter.

Organisationen Sweat, som jobbar för sexarbetares rättigheter i Sydafrika, kallar lagförslaget för "otroliga nyheter".

Sexarbetare har länge utsatts för övergrepp – våldtäkter, rån och trakasserier – av polis på grund av kriminaliseringen, enligt organisationen.

Sexarbetare hittade döda

"När sexarbetare inte längre stämplas som kriminella kan de arbeta mycket bättre med polis för att tackla våldet", skriver Sweat på Facebook.

Den senaste tiden har landet chockats av en rad brutala mord. I oktober hittades de förruttnade kvarlevorna efter sex kvinnor – bundna med rep – som tros ha varit sexarbetare i en byggnad i Johannesburg.

Lagförslaget är nu öppet för offentligheten att diskutera. Därefter måste parlamentet godkänna lagändringen för att den ska börja gälla.

Fakta: Våld mot kvinnor i Sydafrika

Sydafrika är en av Afrikas största ekonomier, men klyftorna mellan framför allt svarta och vita är fortsatt stora efter apartheidtiden. Runt 60 procent av landets befolkning beräknas leva i eftersatta så kallade informella bosättningar, allmänt kallade kåkstäder.

De socioekonomiska spänningarna har lett till en utbredd brottslighet med mord, våldtäkter, rån och bilkapningar.

Under första halvan 2022 rapporterades 1 753 kvinnor mördade i Sydafrika. Mellan 1 juli och 30 september 2022 – den senast tillgängliga statistiken – mördades 989 kvinnor i Sydafrika. I snitt tros en sydafrikansk kvinna mördas var tredje timme.

Mord på kvinnor och barn utgör nästan en femtedel av alla mord i landet.

Runt 115 våldtäkter anmäls till sydafrikansk polis varje dag. Den faktiska siffran tros vara betydligt högre, då våldtäkter som sker inom hemmen ofta inte anmäls. Mellan 1 juli och 30 september 2022 anmäldes totalt runt 10 000 våldtäkter.

Siffror presenterade 2018 visade att 41 procent av alla våldtäkter begås mot barn.

Källor: Sydafrikas regering, Independent Police Investigative Directorate (IPID), Statistics South Africa

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons