Annons
Nyheter

Swedish Match fimpar cigarrerna

Swedish Match tänker lämna cigarrverksamheten och därmed göra sig av med den sista grenen av koncernens rökprodukter.
Ekonomi • Publicerad 14 september 2021
Swedish Match slutar med cigarrtillverkning. Arkivbild.
Swedish Match slutar med cigarrtillverkning. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

I ett pressmeddelande skriver den svenska snusjätten att det ska ske genom avknoppning till aktieägarna och att man "inlett förberedelser för en separation av cigarrverksamheten och en påföljande notering på en framstående aktiebörs i USA".

Swedish Match cigarrverksamhet är näst störst på marknaden för massmarknadscigarrer i USA med en marknadsandel mätt i volym om cirka 23 procent. Bolaget förväntar sig att slutföra den planerade avknoppningen tidigast under andra halvåret 2022.

Annons

Kvar i Swedish Match blir produktsegmenten Rökfria produkter och Tändprodukter där portionssnus utgör den stora kassakon. För helåret 2020 redovisade dessa produktsegment sammanlagda intäkter om 11,8 miljarder kronor.

Cigarrtillverkning har en stark tradition i Sverige. Tobaksodling har förekommit sedan slutet av 1500-talet och den blev storskalig på 1700-talet sedan kung Fredrik I uppmanat till tobaksodling över hela landet i en kunglig befallning. Cigarren hade sin storhetstid i Sverige på 1800-talet då cigarrökning var på modet.

Under 1900-talet tillverkades cigarrer av dåvarande Tobaksmonopolet, bland annat i den klassiska fabriksbyggnaden på Maria Bangata i Stockholm. Efter monopolets avveckling fortsatte tillverkningen i Malmö och sedermera Härnösand. Numera finns lokal tillverkning i mindre skala på flera ställen i landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons