Annons
Nyheter

Swedbank avvecklar dansk verksamhet

Swedbank kommer att avveckla sin verksamhet i Danmark och stänger sitt representationskontor i Sydafrika, enligt en ny finansiell plan.
I Danmark kommer Swedbank att arbeta med Sydbank som partner för att hantera affärskunder i landet.
Ekonomi • Publicerad 6 december 2022
Swedbank, med vd Jens Henriksson, avvecklar i Danmark. Arkivbild
Swedbank, med vd Jens Henriksson, avvecklar i Danmark. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/ TT

"Den finska verksamheten bedöms ha rätt storlek. Våra kontor i Shanghai, Kina, och New York City, USA, kommer att finnas kvar", skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Åtgärderna är resultatet av en strategisk översyn som banken gjort för att uppnå bättre fokus på kärnaffären. Bland åtgärderna ingår även ett nytt partnerskap med Sparebank1 SR-Bank i Norge, som redan har inletts.

Annons

Enligt bankens nya finansplan är målet att ha en avkastning på eget kapital på 15 procent 2025. Utdelningspolicyn att dela ut 50 procent av årsvinsten kvarstår.

"Eventuellt överskottskapital kommer att återföras till våra aktieägare", skriver banken.

"När vi är lönsamma kan vi stötta våra kunder, ge utdelning till våra aktieägare och fortsätta utveckla banken. Och bidra till finansiell stabilitet. För våra kunder, våra anställda och för samhället", skriver Swedbanks vd Jens Henriksson i en kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons