Annons
Nyheter

SVT-journalist bortförd i Kairo

Internationell nyhetsrapportering har väckt ursinne i det Mubarak-trogna lägret och i våldsamma attacker riktas ilskan mot journalister. Påeldade av statliga medier har de utkrävt hämnd på gatorna – bland de saknade var på torsdagen SVT:s utsände Bert Sundström.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2011

Det var när SVT ringde till Bert Sundström, utsänd i Kairo, som de fick beskedet att han, liksom flera andra journalister, blivit bortförd. I stället för Bert Sundström svarade en okänd person som med hotfull röst sade att Sundström infångats.

"Er man finns hos den egyptiska regeringen, hos militären. Vill ni horungar ha honom, så kom och hämta honom.", löd budskapet, enligt SVT:s hemsida.

Annons

SVT arbetade under onsdagen för att hitta den försvunne reportern och hade nära kontakter med UD, som uttryckt oro för journalisters säkerhet.

Vreden bland regimtrogna över nyhetsrapporteringen mynnade på torsdagen ut i en klappjakt på journalister där många misshandlades eller fördes bort.

Statliga medier eldade på regimtrogna och från statliga tv-redaktioner strömmade rykten om att utländska reportrar var förklädda agenter för främmande makter.

Den kände egyptiske journalisten och bloggaren Wael Abbas sade till TT att regimen försöker slå ned den internationella bevakningen av det som händer i Kairo.

– Det finns rykten om att utlänningarna är israeliska spioner eller amerikanska spioner, ibland är de från Iran och ibland är de från Hamas. Det är väldigt motsägelsefulla besked.

Vita husets talesperson Robert Gibbs upprepade på torsdagen USA:s kritik och kallade attackerna mot journalister "helt oacceptabla".

Regimens försök att kontrollera mediebilden yttrade sig även på andra sätt. Alla statsanställda fick uppmaningar om att ge sig ut på gatorna för att visa sitt stöd för regimen, och många kunder hos operatören Vodafone fick sms med Mubarak-vänliga uppmaningar. I ett av sms:en stod det:

"De väpnade styrkorna ber Egyptens ärliga och trogna män konfrontera förrädarna och brottslingar, och försvara vårt älskade Egyptens folk och ära."

Vodafone, som stått som avsändare kallade massutskicken "oacceptabla".

Många attacker mot journalister inträffade på onsdagen och torsdagen i Kairo. Några av dem:

SVT:s reporter Bert Sundström fördes bort av okända personer på torsdagen.

Sex franska journalister, tillhörande bland annat TF1 och France24 har gripits.

Washington Post uppgav att Kairo-chefen och en fotograf gripits på torsdagen.

Belgiens franskspråkiga tidning Le Soir sade uppgav på torsdagen att det fortfarande var okänt vad som hänt den belgiske journalisten Maurice Sarfatti, som försvann i onsdags.

Aftonbladets team i Kairo frihetsberövades under flera timmar av egyptisk militär på onsdagen.

TT:s utsände Tomas Bengtsson fördes mot sin vilja bort av militär i onsdags. Han släpptes kort därpå.

Även journalister tillhörande bland annat Al-Jazeera, Al-Arabiya, ABC News, CNN och kanadensisk radio har trakasserats, misshandlats eller rånats. (TT-AFP)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons