Annons
Nyheter

Svininfluensan lär skörda fler offer

Tre svenskar har nyligen dött av svininfluensan. Men egentligen är det betydligt fler.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2014
Foto: Bertil Ericson / TT

– Det här är bara toppen av ett isberg, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Hur stort detta isberg är, det är svårt att säga. Och fler offer lär det bli, eftersom toppen beräknas inträffa först om ett par, tre veckor.

Annons

– Tyvärr, eftersom vi vet att det finns sköra människor som blir svårt sjuka av influensan, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Osäkerheten beror på att många som dukar under till följd av influensan, dör av helt andra orsaker, som lunginflammation eller hjärtsvikt.

– Det är jättesvårt att mäta, men av erfarenhet vet vi att det finns en överdödlighet under influensasäsongen, men hur stor den är får statistiska moduleringar visa när säsongen är över.

Just nu cirkulerar flera influensavarianter samtidigt, varianter som drabbar befolkningen lite olika. Svininfluensan drabbar oftast yngre, medan äldre är känsligare för den vanliga säsongsinfluensan.

Särskilt utsatta är personer 65 år eller äldre, de med vissa kroniska sjukdomar samt gravida. De tre som dog av svininfluensan var i olika åldrar, men tillhörde alla en medicinsk riskgrupp.

I början av säsongen var vaccinationsviljan i de medicinska riskgrupperna dock tämligen låg, även om den förbättrats något efter hand.

Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell är det flera faktorer som påverkar viljan att skydda sig, inte bara "narkolepsi-spöket" från massvaccineringen 2009.

– Ett klassiskt svar i undersökningar är att ovaccinerade säger att de inte har blivit rekommenderade en vaccination av vården, och då tar de heller ingen spruta. Sedan tror jag också att det finns en viss trötthet kvar efter influensapandemin 2009. Folk har nog tappat respekten lite.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons