Annons
Nyheter

Svidande anklagelser i ny bok om Trump

En "fuskare och en lögnhals". En "urusel affärsman med ett stört känsloliv". Så lyder några av de allvarligaste anklagelserna som riktas mot USA:s president Donald Trump i en omtalad bok som skrivits av hans brorsdotter.
Vita huset förnekar bestämt klandren.
USA • Publicerad 8 juli 2020
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Alex Brandon/AP/TT
Omslagsfotot till den bok som ges ut i dagarna och som skrivits av Donald Trumps brorsdotter Mary Trump.
Omslagsfotot till den bok som ges ut i dagarna och som skrivits av Donald Trumps brorsdotter Mary Trump.Foto: AP/TT

Det var i en djupt dysfunktionell familj som Donald Trump formades som människa, hävdar Mary Trump i "För mycket och aldrig tillräckligt: Hur min familj skapade världens farligaste man". Boken har inte kommit ut ännu men har redan skapat stort rabalder.

Ska ha fuskat på prov

En av de allvarligaste anklagelserna mot Trump är att han uppges ha fuskat med inträdesprov till universitetet och betalat en vän för att göra proven i hans ställe, rapporterar amerikanska medier som i förväg fått tillgång till boken.

Annons

Mary Trump skriver vidare att Donald Trumps framgångar som affärsman bygger på att hans förmögne pappa Fred Trump pumpade in pengar i sonens affärsverksamheter.

Vid ett tillfälle ska pappan ha låtit köpa upp spelmarker för tre miljoner dollar i ett casino som gick dåligt, rapporterar nyhetskanalen CNN. Samma sak gäller för de fastighetsaffärer som Donald Trump var involverad i. Allt hänger samman med att pappa Trump genom sin son ville förverkliga de drömmar om en tillvaro i offentlighetens ljus som han själv aldrig uppnått. Fred Trump såg möjligheter i vad han betraktade som sonen Donalds verkliga tillgångar: självförhärligandet och förmågan att ljuga och blåsa upp sin egen person.

"Känslokall uppväxt"

Familjelivet och uppväxten beskrivs av Mary Trump, som är psykolog, som känslokalla. Donald Trumps relation till sin far ska också ha varit komplicerad, något som Mary Trump menar är anledningen till presidentens vurmande för auktoritära ledare och diktatorer som Rysslands Vladimir Putin och Nordkoreas Kim Jong-Un.

Vita huset förnekar bestämt det som står i boken, som utkommer den 14 juli.

Andra delar av klanen Trump, med presidentens lillebror Robert Trump i spetsen, är också mycket kritiska och hävdar att Mary Trump för egen ekonomisk vinning "skandaliserar och felaktigt beskriver familjeförhållandena". De har försökt stoppa boken via domstol men misslyckats.

Bakgrund: Donald Trump

Till mångas förvåning besegrade den republikanske affärsmannen Donald Trump demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017.

Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Han är en kontroversiell miljardär och tv-personlighet som gett ut ett 15-tal böcker. Trump fick 2007 en stjärna på Walk of Fame i Hollywood i Los Angeles efter att ha medverkat i tv-programmet "The Apprentice".

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom hennes make Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

Trump tycker om att spela golf och är förtjust i snabbmat. Han är den förste amerikanske presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons