Annons
Nyheter
Ett persontåg på väg från Oslo till Stockholm spårade på fredagen ur i sydöstra Norge, inte långt från gränsen. Närmare 40 personer fördes till sjukhus.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2010
SJ tåget mellan Oslo och Stockholm spårade vid 18-tiden ur vid Skotteruds station strax före gränsen till Sverige.
SJ tåget mellan Oslo och Stockholm spårade vid 18-tiden ur vid Skotteruds station strax före gränsen till Sverige.Foto: Glmdalen / SCANPIX

En vagn, den första bakom loket, välte. Ytterligare en vagn spårade ur. Efter olyckan har minst 37 personer förts till sjukhus; sju skickades till sjukhus i Oslo, 26 till Kongsvinger och fyra till Arvika i Sverige.

Trond Sulen vid polisen i Hedmark uppgav för TT att två personer skadats allvarligt, men hade på fredagskvällen inga närmare detaljer om hur svåra skadorna är.

Annons

Ambulanser och ambulanshelikoptrar skickades till olycksplatsen; både svensk och norsk räddningspersonal deltog i räddningsarbetet, rapporterade nyhetsbyrån NTB.

300 ombord

Enligt SJ befann sig ungefär 340 personer ombord på Intercity-tåget när det spårade ur vid Skotteruds station i länet Hedmark.

Tåget hade gått från Oslo strax före klockan 16 på eftermiddagen. Det skulle ha kommit fram 22.06.

Svenske Jandi Hallin, 27 år, var på väg till Stockholm.

– Lokföraren berättade att han kände att det var något konstigt med tåget redan när det lämnade förra stationen.

Jandi Hallin satt i den andra vagnen efter loket. Vagnen spårade ur, men välte aldrig, berättar han.

– Det var långa sekunder innan tåget stannade till. Allt flög runt omkring, folk skrek och grät, berättar han för TT.

Såg gnistor

26-åriga Ingrid Lund Thjömöe, som också var på väg till Stockholm, satt i den näst sista vagnen. Hon berättar för tidningen VG att folk på tåget blev väldigt rädda.

Annons

– Jag satt och läste med musik i örat när jag plötsligt hörde ett kraftigt ljud. Det var som om vi körde på något av metall. Det gnistrade runt oss utanför fönstret, innan vi tvärbromsade strax efter en järnvägskorsning.

Tobias Johansson vid SJ:s pressjour säger att de passagerare som skulle kliva på tåget senare i stället ska ta buss eller ett senare tåg.

– Vi kommer att köra buss från Charlottenberg, Arvika och Kil. Ett annat tåg, som heter 650, kommer att plocka upp övriga resenärer mot Stockholm, säger han.

De resenärer som klarade sig utan skador togs till Skotterud och därifrån bussas de till sina destinationer i Sverige, enligt SJ.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons