Annons
Nyheter

Sverige redo hjälpa Grekland

EU har beslutat att hjälpa Grekland sedan landet sänt ut ett nödrop om mängden illegala migranter som tar sig över gränsen från Turkiet.
Sverige är redo att inom en vecka skicka resurser till Grekland.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2010

– Vi har ambitionen att ställa upp med fem personer inom en vecka, säger Sören Clerton, chef för Rikskriminalpolisens gränskontrollenhet, till TT.

I söndags begärde Grekland hjälp till gränsen mot Turkiet av utländsk EU-personal, inom ramen för den utryckningsmekanism som finns inom unionens gränskontrollmyndighet Frontex. Det är första gången utryckningsmekanismen aktiveras sedan den etablerades.

Annons

Frontex generaldirektör Ilkka Laitinen beslutade på måndagen att Grekland ska få hjälp. EU-styrkan ska agera under grekiska myndigheters styrning.

Redan på väg

En första grupp från Frontex är redan på väg till gränsen för att utvärdera läget. Den ska också överlägga med grekiska myndigheter och ta reda på vilken slags utländsk expertis och teknik som behövs.

Först därefter kommer Sverige att få en formell begäran att skicka önskade resurser.

– Då får vi reagera på det, men vi börjar förbereda oss redan nu, säger Clerton.

Alarmerande läge

Sverige har 20 personer i beredskapsstyrkan, men Clerton säger alltså att en handfull sannolikt skickas till Grekland. Det kan röra sig om poliser, personal från Kustbevakningen och eventuellt från Migrationsverket.

Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för bland annat gränsbevakning och flykting- och migrationspolitik, beskriver att flödet av illegala migranter över gränsen nått "alarmerande proportioner" och att Grekland inte klarar situationen på egen hand.

Grekland, som brottas med enorma ekonomiska problem, har tidigare fått mycket frän kritik för svåra juridiska och humanitära brister i omhändertagandet av migranter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons