Annons
Nyheter

Sverige: Inga vapen till rebellerna

Syrisk militär fortsätter sin offensiv mot rebellernas fästen. Civila och flyktingar är offer i striderna och Sverige förbereder ökat bistånd för att hjälpa.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2012
Foto: STR

Men vapenstöd till oppositionen är inte aktuellt enligt biståndsministern.

För sjunde dagen bombarderade syriska regeringsstyrkor Homs på måndagen i försöken att bryta all opposition i staden.

Annons

Säkerhetsläget i hela landet fortsätter att förvärras, och på grund av detta meddelade svenska UD att man "överväger en reducering av verksamhet och personal vid ambassaden i Damaskus".

Norge beslöt att helt stänga sin ambassad på måndagen och Finland har tidigare stängt sin.

Humanitär katastrof

Medan inbördesstriderna i Syrien tilltar växer den humanitära katastrofen och FN väntas vädja om över 1,4 miljarder kronor till akut stöd.

– Vi måste lindra lidande och hindra död, säger biståndsminister Gunilla Carlsson, som precis återvänt från Turkiet där hon träffat syriska oppositionella.

Carlsson säger att Sverige är redo att stödja internationella insatser för att hjälpa flyktingar och stödja dem som drabbas av regimens våld. UD väntar på rapporter från FN-organen Ocha och UNHCR med beräkningar på vad insatserna kan kosta.

Enligt biståndsministern bedömer Ocha, FN:s humanitära samordningsorgan, att insatser på 900 miljoner kronor behövs för de närmaste tre månaderna. Flyktingorganet UNHCR å sin sida har redan beräknat att stödet för flyktingströmmarna kräver drygt 500 miljoner kronor det närmaste halvåret.

Vill inte ge vapen

Sverige ger dock ännu inga pengalöften. Och Gunilla Carlsson avvisar oppositionens önskemål om att få mer vapen.

– Jag är starkt emot att fler vapen kommer i omlopp. Vi måste hitta fredliga vägar, säger Carlsson som hoppas på FN-medlaren Kofi Annans försök att nå en lösning.

Annons

Sveriges dom över den syriska regimen är dock fortsatt hård.

– Den syriska regimens förtroende är förverkat sedan länge, säger Carlsson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons