Annons
Nyheter

Sverige blir EU-ordförande – så funkar det

Den 1 januari 2023 tar Sverige över som ordförandeland i EU fram till den 1 juli.
Här är en snabbguide till ordförandeskapet.
EU • Publicerad 14 december 2022
Statsminister Ulf Kristersson (M) får inte hålla i ordförandeklubban på EU-ledarnas toppmöten. Det gör Europeiska rådets permanente ordförande Charles Michel (i mitten). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M) får inte hålla i ordförandeklubban på EU-ledarnas toppmöten. Det gör Europeiska rådets permanente ordförande Charles Michel (i mitten). Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Fakta om ministerrådet och ordförandeskapet i EU.
Fakta om ministerrådet och ordförandeskapet i EU.Foto: Anders Humlebo/TT

* Är det Sverige som bestämmer i EU under våren?

Nej, inte riktigt. Ordförandelandet förväntas lägga egna nationella intressen åt sidan och i stället se till EU:s bästa. Ordförandeskapet handlar framförallt om att svenska ministrar leder ministerrådens möten och försöker hitta kompromisser i olika frågor om lagar och regler som redan ligger på EU:s bord.

Annons

* Ministerrådet, vad är det?

Det är en av EU:s viktigaste institutioner. Där möts EU-ländernas ministrar för att fatta beslut. Två andra viktiga institutioner är EU-kommissionen och EU-parlamentet.

* Men vem bestämmer i EU då?

Oftast ministerrådet och EU-parlamentet tillsammans. En uppgift för svenska ministrar blir att leda rådets förhandlingar med parlamentet.

* Hur mycket jobb blir ordförandeskapet för regeringen?

Ministrar, statssekreterare och tjänstemän kommer att leda runt 2 000 möten, främst i Bryssel och Luxemburg. Några som kan få det svettigt är migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), miljöminister Romina Pourmokhtari (L), EU-minister Jessika Roswall (M) och utrikesminister Tobias Billström (M).

* Hur märks ordförandeskapet i Sverige?

I januari kommer hela EU-kommissionen till Sverige. Den ska bland annat besöka Kiruna.

Cirka 150 möten hålls i Sverige. Dels informella ministermöten där inga beslut fattas och en rad möten på lägre nivå.

* Hur dyrt blir det för svenska skattebetalare?

Annons

Cirka 1,25 miljarder kronor, fördelat på tre år. Därtill kommer kostnad för säkerheten. Polisen har fått extra anslag på 400 miljoner kronor för 2023.

* Blir det bra reklam för Sverige?

"Det blir en unik möjlighet att visa upp Sverige för övriga EU-länder", står det på regeringens hemsida. Men alla ministermöten hålls i en konferensanläggning i Arlandastad, nära flygplatsen. Cirka 35 möten på lägre nivåer hålls dock runt om i landet. Till exempel ska EU:s fiskedirektörer ses i Grisslehamn.

* Blir det inga toppmöten i Sverige?

Alla ordinarie EU-toppmöten hålls numera i Bryssel. Men ibland hålls extra toppmöten i andra länder. Några sådana är dock inte planerade.

* Är det statsminister Ulf Kristersson som kommer att leda EU:s toppmöten?

Nej, numer leds alla toppmöten av Europeiska rådets permanente ordförande. Sedan 2019 är det belgaren Charles Michel.

* Men får Kristersson representera EU på världsscenen?

Nej, det gör Charles Michel, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, EU:s utrikeschef Josep Borrell eller någon annan EU-kommissionär beroende på vilken fråga mötet handlar om.

* Så vad har ordförandeskapet för betydelse för Sverige?

Annons

Trots att betydelsen minskat sedan det första svenska ordförandeskapet 2001, så ses det fortfarande som prestigefyllt att vara ordförandeland. Det är en möjlighet för regeringen att visa att Sverige klarar av det politiska hantverket och att föra svåra frågor till beslut.

Det finns också vissa möjligheter att lyfta EU-frågor som Sverige tycker är viktiga. Till exempel genom att anordna möten och konferenser på ett visst tema.

Fakta: Exempel på EU-möten i Sverige

Flera informella ministermöten hålls i Arlandastad, till exempel ses justitie- och migrationsministrarna 25–27 januari och utrikesministrarna 2–3 mars.

Möte med naturvårdsdirektörerna, 24–25 maj, Färnebofjärden

Fiskedirektörsmöte, 8–9 juni, Grisslehamn

EU:s ungdomskonferens, 20–22 mars, Växjö

Informellt möte med EU:s chefsveterinärer, 25–28 april, Varberg

Miljödirektörsmöte, 2 februari, Malmö

Högnivåkonferens om forskningsinfrastruktur, 19–20 juni, Lund

Arbetsgrupp för modernisering av statsstödsreglerna, 16–17 maj, Åre

Skogsdirektörsmöte, 16–17 maj, Skellefteå

Konferens om konstnärlig frihet och kreativa näringar, 16–17 februari, Umeå

Möte för medlemsstaternas energiattachéer, 24–26 juni, Luleå

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons