Annons
Nyheter

Sverige anmält till FN för diskriminering

En flicka med dyslexi fick inte använda talsyntes vid läsförståelsedelen av det nationella provet i svenska i sjätte klass. Nu har hon anmält staten Sverige till FN-kommittén som övervakar Funktionsrättskonventionen.
Samhälle • Publicerad 8 september 2022
Flickan fick inte använda sina hjälpmedel utan måste göra provet som alla andra. Arkivbild.
Flickan fick inte använda sina hjälpmedel utan måste göra provet som alla andra. Arkivbild.Foto: ANDERS WIKLUND / TT

FN-kommittén har accepterat den svenska anmälan och nu har Sverige sex månader på sig att bemöta den, skriver Dyslexiförbundet i ett pressmeddelande.

Utan sina hjälpmedel fick flickan, som i dag är 17 år, ett sämre resultat på provet. I en dom 2020 slog hovrätten fast att hon missgynnats när hon inte fick använda sina hjälpmedel och att "den ordning som kommunen tillämpat har särskilt missgynnat personer med dyslexi". Samtidigt anser rätten inte att kommunen gjort något fel eftersom man följt Skolverkets riktlinjer – riktlinjer som flickan och hennes företrädare anser är diskriminerande.

Disability Rights Defenders Sweden som tillsammans med Dyslexiförbundet och Talerättsfonden mot diskriminering tagit sig an fallet, har drivit ett fall till FN-kommittén tidigare. I september 2020 bedömde kommittén att svenska staten brutit mot konventionen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons