Annons
Nyheter

Svenskt storbolag köper in olaglig palmolja

På svenska butikshyllor gömmer sig palmolja som hämtats från olagliga odlingar på skyddad regnskog i Indonesien. Det visar en granskning av Sveriges Natur, som pekar ut svenska livsmedelsjätten AAK som ett av de skyldiga bolagen i handelskedjan.
Ekonomi • Publicerad 13 juni 2023
Rök från en kvarn som processar palmolja på Sumatra i Indonesien. Bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
Rök från en kvarn som processar palmolja på Sumatra i Indonesien. Bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.Foto: AP/TT

Tidningen Sveriges Natur, som ges ut av Naturskyddsföreningen, har granskat hur frukter från olagliga palmodlingar i naturreservatet Tesso Nilo på ön Sumatra i Indonesien blandas med frukt från lagliga odlingar och skickas till kvarnar för att göras till palmolja. Kvarnarna som granskats, 20 till antalet, är underleverantörer till flera storbolag.

Bland bolagen som köper av de totalt 20 granskade kvarnarna märks internationella livsmedelsgiganter som Mondelez, Unilever och Colgate-Palmolive.

Används i vanliga produkter

Annons

Svenskbaserade fettbolaget AAK – Sveriges största tillverkare av vegetabilisk olja till produkter som smink, tvättmedel, choklad och margarin – hämtar palmolja från alla 20 kvarnar. Bolaget säger sig arbeta för att förhindra skogsavverkning i leveranskedjan och tar officiellt avstånd från palmolja med ursprung i olagligt skövlad skog.

AAK:s hållbarhetschef Tim Stephenson säger till Sveriges Natur att man har "100 procent spårbarhet" för all palmolja i Tesso Nilo.

Omöjlig översikt

Men enligt reportaget, som gjordes på plats och bland annat bygger på intervjuer med anonyma källor med insikt i produktionen och handeln, är det omöjligt för ett köpande företag att ha översikt över huruvida frukten kommit från lagliga odlingar eller olagliga odlingar i skyddad skog.

Enligt Sveriges Natur har AAK redan granskat och friat två av de berörda kvarnarna. En tredje kvarn är under granskning i dagsläget.

– Jag har inte information om dessa specifika kvarnar, men vi behöver vara engagerade för att stötta dem att bli bättre så att vi kan hjälpa lokala småodlare att röra sig i rätt riktning, säger Stephenson till tidningen.

Carl Ahlgren på AAK skriver i ett mejl till TT att Stephenson har felciterats av Sveriges Natur, och att bolaget endast har 87 procents spårbarhet.

Fakta: Palmolja

Palmolja är en vegetabilisk olja som finns i många produkter som vi använder varje dag. Oljan finns bland annat i margarin, kakor, friterade produkter, choklad, smink, tvål, tvättmedel, ljus och mycket annat.

Stora arealer av världens regnskog har huggits ned och ersatts av oljepalmsodlingar. I samband med det har människor, djur och växtarter trängts undan och fått kraftigt försämrade eller förstörda livsmiljöer.

Produktionen av palmolja uppgår till närmare 60 miljoner ton per år. Mer än 80 procent produceras i Indonesien och Malaysia.

De som konsumerar mest palmolja är Indonesien, Indien och Kina. EU kommer på fjärde plats.

Källa: Världsnaturfonden WWF

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons