Annons
Nyheter

Svenskt Näringsliv: Skippa elstöd till norr

Hushållen i norr borde inte få något elstöd för november och december förra året, anser Svenskt Näringsliv.
Det är ju företagen och hushållen i södra och mellersta Sverige som har betalat in flaskhalsavgifterna som stödpengarna tas från, lyder argumentet.
Ekonomi • Publicerad 3 mars 2023
Svenskt Näringsliv har ett förslag till energi- och näringsminister Ebba Busch (KD): Ge inte hushållen i norr något elstöd för november och december, det är elkunderna i södra och mellersta Sverige som har betalat in avgifterna som bekostar det. Arkivbild.
Svenskt Näringsliv har ett förslag till energi- och näringsminister Ebba Busch (KD): Ge inte hushållen i norr något elstöd för november och december, det är elkunderna i södra och mellersta Sverige som har betalat in avgifterna som bekostar det. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är i sitt remissvar på regeringens förslag om elstöd till hushållen i hela Sverige för november och december som organisationen avlossar kritiken.

"Svenskt Näringsliv har förståelse för att de höga elpriserna blivit en börda för många hushåll och att detta skapat förväntningar om kompensation. Svenskt Näringsliv menar dock att åtgärder finansierade av kapacitetsavgifter bör riktas till de som svarat för inbetalningarna, det vill säga till kunder i elområde 3 och 4" , skriver organisationen.

Annons

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) låter dock inte som om hon kommer att följa Svenskt Näringslivs råd.

– Så kan man argumentera. Jag vill vara ärlig och säga det, säger Busch till TT om organisationens invändningar.

– Men givet att den ekonomiska situationen är så tuff och har varit det under så lång tid för många hushåll, att priserna verkligen stack dramatiskt i november-december då förbrukningen dessutom generellt sett är högre i elområde 1 och 2 – för att det oftast helt enkelt är kallare – så tycker jag att vi har landat rätt här.

Får för lite

Svenskt Näringsliv hävdar också att företagen i södra och mellersta Sverige totalt sett bedöms få tio miljarder för lite sett till hur stor andel av flaskhalsavgifterna de har betalat.

Elstöden ska finansieras med 55 miljarder från kontot för flaskhalsavgifter hos Svenska kraftnät. Det första stödet till hushållen har börjat betalas ut och det stöd som remissvaren gäller förbereds, liksom två typer av företagsstöd.

Svenskt Näringsliv skulle kunna ta strid för de tio miljarderna genom att klaga på förslaget hos EU-kommissionen. Det är ändå pengar som borde komma företagen i elområde 3 och 4 till del, enligt organisationen. Eller för att se till att de används till investeringar i elnäten.

Ligger lågt

Men att vända sig till EU är inte aktuellt, enligt det svar TT får från organisationens presstjänst. Vi nöjer oss med remissvaret och tänker inte gå vidare, är beskedet.

Svenskt Näringsliv är en av få remissinstanser som har invändningar mot förslaget.

Regeringens plan är att elstödet för november och december ska betalas ut någon gång i vår. I utkastet till förordning, som remissvaren gäller, sägs att förordningen som styr stödet ska börja gälla den 27 mars. Före det kan inga utbetalningar ske.

TT: Och när kommer pengarna för november/december?

Annons

– Det har vi fortfarande inget datum kring utan vi kommer att återkomma så snart vi bara kan. Vi pytsar ut svaren vartefter de kommer, säger Ebba Busch.

Vad gäller det föreslagna elstödet för företag för perioden oktober 2021 till och med september 2022 ligger det för närvarande hos EU-kommissionen för granskning.

Regeringens ambition är att företagen ska kunna börja söka pengar den 30 maj. Det är sju månader efter det att de nuvarande regeringspartierna, i valrörelsen, lovade att en modell för ett högkostnadsskydd för hushåll och företag skulle vara på plats.

Fakta: Elstöd till hushåll för november och december 2022

Regeringen har, efter ansökan från Svenska kraftnät, föreslagit att upp till tio miljarder kronor av de så kallade flaskhalsavgifterna ska återbetalas i elstöd till hushållen.

Gäller för november och december 2022.

Gäller hushåll i hela landet med eget elnätsavtal.

Stöd utgår för 80 procent av den uppmätta förbrukningen i kilowattimmar (kWh) under november och december.

Stödet utgår med 90 öre per kWh i norra Sverige (elområde 1 och 2), med 126 öre per kWh i mellersta Sverige (elområde 3) samt med 129 öre per kWh i de södra delarna av landet (elområde 4).

Källa: Svenska kraftnät

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons