Annons
Nyheter

Svenskt covidvaccin testat i möss

En svensk forskargrupp vid Karolinska institutet har genomfört lyckade musförsök med ett vaccin mot covid-19.
Coronaviruset • Publicerad 4 februari 2021
En handfull av de knappt 90 vaccinkandidater mot covid-19 som testas i tidiga djurförsök utvecklas av svenska forskare. Arkivbild.
En handfull av de knappt 90 vaccinkandidater mot covid-19 som testas i tidiga djurförsök utvecklas av svenska forskare. Arkivbild.Foto: CDC/TT

Vaccinet är ett så kallat dna-vaccin, där en naken dna-molekyl som kodar för coronavirusets klubbliknande utskott injiceras direkt i muskeln. De möss som användes i försöket utvecklade höga halter av antikroppar och ett T-cellsförsvar mot covid-19, enligt studien som publiceras i Scientific Reports.

En fördel med att injicera naket dna, i stället för att utnyttja ett tomt virushölje, är att kroppen inte kan utveckla immunitet mot själva transportviruset, vilket i så fall minskar effekten av dos nummer två. Dessutom kräver dna-molekylen inte extremt kall förvaring.

Annons

– En annan fördel är att vårt vaccin först retar det medfödda immunförsvaret, så att immunsvaret i slutänden blir mycket starkt. Därför räcker det med små doser, säger forskargruppens ledare Peter Liljeström, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet.

Han understryker att vaccinet än så länge bara är testat i djurförsök. Forskargruppen har än så länge inga konkreta planer på kliniska försök.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons