Annons
Nyheter

Svenskarna skänker miljoner till Beirut

Svenska Sida bidrar med 4,8 miljoner kronor i stöd till Beirut via Röda Korset. Men även svenskarna själva har varit måna om att hjälpa till efter den massiva explosionen.
Samhälle • Publicerad 8 augusti 2020
Tisdagens explosion i Beirut förstörde stora delar av staden. Nu står hundratusentals människor utan tak över huvudet.
Tisdagens explosion i Beirut förstörde stora delar av staden. Nu står hundratusentals människor utan tak över huvudet.Foto: Felipe Dana
En man med den libanesiska flaggan tittar ut över förödelsen i hamnen efter tisdagens explosion i Beirut.
En man med den libanesiska flaggan tittar ut över förödelsen i hamnen efter tisdagens explosion i Beirut.Foto: Hussein Malla
En sökhund från en fransk räddningsgrupp letar efter överlevare från tisdagens explosion i Beirut under fredagen.
En sökhund från en fransk räddningsgrupp letar efter överlevare från tisdagens explosion i Beirut under fredagen.Foto: Thibault Camus

Hjälporganisationer vittnar om ett stort engagemang från Sverige efter den förödande explosionen i Beirut i tisdags, som krävde över 150 människors liv, skadade tusentals och gjorde hundratusentals människor hemlösa.

Ingeborg Ekblom, PR-ansvarig på Unicef Sverige, tror att människor har blivit berörda av de bilder som man har kunnat ta del av via internet och på tv.

Annons

– Man har verkligen kunnat se hur människor på plats har påverkats, säger hon.

– Och vi fick en flygande start, med en insamling som startades väldigt snabbt och ett engagemang som väcktes tidigt.

Pengarna som doneras till Unicef används bland annat till att ge barnen i Libanon tillgång till rent vatten, säkra vaccintillgången på plats och för att återförena barn med sina familjer.

– Vi jobbar även med ungdomsvolontärer som hjälper till att röja upp i den röra som har uppstått, säger Ingeborg Ekblom.

Miljoner på två dagar

Svenska Röda Korset har sedan insamlingen startade den 5 augusti fått in 2,5 miljoner kronor i privata donationer.

– Det är fantastiskt, det måste man verkligen vara tacksam för, säger svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström.

– Vi vet ju när det händer så här stora katastrofer att den spontana givmildheten hos människor är enorm.

För Röda Korset har arbetet inledningsvis fokuserat på livräddande åtgärder, som att köra ambulanser, samla in blod och sköta mobila vårdteam, säger Margareta Wahlström.

Man har även börjat sätta upp tält för folk som är hemlösa, så att de kan få skydd, värme och mat.

– Planen för de första dagarna var att ha tält för 1 000 människor, men nu expanderar man så snabbt det går till 10 000 familjer för de närmaste månaderna. Så det är en mycket stor dimension på det här.

Mycket hjälp behövs

Annons

Även Rädda Barnen startade omgående en särskild insamling för insatsen i Beirut. På ett och ett halvt dygn har man samlat in ungefär 350 000 kronor i Sverige, säger kommunikations- och insamlingschefen Caroline Thunved.

– Det har gått bra och vi är nöjda, så klart. Men katastrofen är stor och Libanon och Beirut kommer behöva mycket hjälp, så det är väldigt mycket mer pengar som hjälporganisationerna kommer behöva få in, säger hon.

Fokus för Rädda Barnen i arbetet efter explosionen är att återförena barn med sina familjer.

– Det är fortfarande barn och familjemedlemmar som inte har hittat varandra. Vi hjälper även till med tillfälliga bostäder och matpaket.

Även om man inte sett det ännu i Beirut vet man att barn alltid är i riskzon vid katastrofer av det här slaget.

– Barn är tyvärr en utsatt målgrupp i stora katastrofer för nätverk som inte har så goda intentioner. Så det är väldigt viktigt att samla in barnen helt enkelt och framför allt återförena i den mån det går.

Likt Caroline Thunved hoppas Margareta Wahlström att donationerna fortsätter att strömma in.

– Vi hoppas att det här håller i sig. Katastrofen i sig är ju stor, men enligt vår erfarenhet är det perioden efteråt som är mest komplicerad, när människor ska försöka bygga upp sina liv igen.

Fakta: Explosionerna i Beirut

Den 4 augusti skakades hamnområdet och de centrala delarna av Beirut av explosioner. I närheten ligger välkända platser som Martyrtorget, Mohammad al-Amin-moskén och de bartäta områdena Gemmayzeh och Mar Mikhael.

En första explosion orsakade en brand och några mindre smällar. Det följdes av en enorm explosion med en tornadoliknande stötvåg som ödelade hamnområdet och blåste ut glasrutor, välte bilar och orsakade skador inom en mils radie.

Hittills har omkring 5 000 människor rapporterats skadade och över 150 har omkommit.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons