Annons
Nyheter

Svenskar svårt skadade i strid

Den svenska styrkan i Afghanistan hamnade åter i strid på måndagen.
Två soldater skadades allvarligt när de besköts med finkalibriga vapen och raketgevär.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2010

Soldaterna, som ingick i en svensk-finländsk patrull, besköts när de tillsammans med afghaner var ute på ett uppdrag cirka tio mil sydost om staden Mazar-i-Sharif, där större delen av den svenska styrkan är förlagd. Enligt Försvarsmakten fanns amerikanska attackhelikoptrar på plats för att ge understöd.

Svårt skadade

Annons

De två soldaterna skadades allvarligt och sjukvårdshelikoptrar kallades omedelbart till platsen, uppger Försvarsmakten. De skadade, som fördes till sjukhuset i Marmal, är hemmahörande i Västernorrland och Göteborgsområdet. Försvarsmakten sökte på eftermiddagen anhöriga.

Striden inträffade bara två dagar efter att en svensk dödades av en hemmagjord bomb väster om Mazar-i-Sharif. På måndagen hedrades den stupade 22-årige Kenneth Wallin på I 19 i Boden med bland annat en tyst minut.

Känsligt läge

Dödsoffret och den senaste eldstriden kommer i ett känsligt politiskt läge. Om drygt två veckor ska regeringen lägga fram sin proposition om att förlänga den svenska styrkans mandat. Överbefälhavaren Sverker Göranson ska på tisdagen informera riksdagen om utvecklingen i Afghanistan. Där kommer han att krävas på en bedömning om huruvida strategin för den svenska insatsen fungerar.

– Jag baserar hela mitt stöd till insatsen på att vi är där för att för att hjälpa den afghanska armén att ta över säkerheten själva. Går utvecklingen åt rätt håll? säger Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin.

Missnöje med information

Det finns också ledamöter som är missnöjda med hur Försvarsmakten skött informationen till riksdagen.

– Det har varit 30 skjutningar den senaste månaden och vi har inte fått någon information. Vi vill ha mer kontinuerlig information, för det är ju vi som fattar besluten om pengar och om att skicka soldater, säger Miljöpartiets försvarspolitiker Peter Rådberg.

En fråga som sannolikt kommer upp är om de svenska militära rådgivarna som utbildar afghanska säkerhetsförband kommer att följa med de förbanden till andra, mer våldsamma regioner i Afghanistan. Folkpartiets försvarspolitiker Allan Widman konstaterar att riksdagen redan sagt ja till att förflyttningar kan bli aktuella, men betonar vikten av att Försvarsmakten informerar ordentligt om vad som är på gång.

– Det är avgörande att Försvarsmakten nu är tydlig med vad som sker, säger han.

Annons

Bred uppgörelse

De rödgröna vill att styrkan ska vara hemma senast 2013. Utrikesminister Carl Bildt strävar efter en bred uppgörelse men har hittills bara träffat S-ledarn Mona Sahlin en gång, i slutet av september.

Utan en uppgörelse riskerar regeringen ett nederlag. Även Sverigedemokraterna vill ta hem styrkan, men har ännu inte tagit ställning till de rödgrönas förslag på en tidtabell för tillbakadragande.

– Frågan är större än bara ett datum, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons