Annons
Nyheter

Svenskar gräver guld på nätet

På ett år har så kallad bitcoin mining gått från hobbyverksamhet till miljardindustri i Sverige.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2014
Foto: TT

Men Robin Teigland, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, varnar:

– Investerar du i mining ska du vara beredd att förlora pengarna.

Annons

Alla tjänar pengar, men om du är snabb och investerar tillräckligt mycket så kan du tjäna en förmögenhet. Den myten skapades under den amerikanska guldruschen och känns även igen från IT-bubblan.

Samma rykten sprids nu igen, men den här gången handlar det om att gräva guld på nätet.

På kort tid har så kallad mining, där användare med egna datorer agerar bank och verifierar transaktioner i digitala valutasystem som bitcoin, förvandlats till en miljardindustri.

20-årige Ludvig Öberg från Stockholm började för drygt tre år sedan.

– I början förstod jag egentligen inte hur det fungerade. Jag hade läst på något forum att man kunde tjäna pengar på sin vanliga PC.

Bara genom att ansluta datorn till bitcoin-systemet med hjälp av ett program kunde Ludvig Öberg kvittera ut en ersättning varje dag.

– Totalt kanske jag drog in 50 eller 100 bitcoin i början. Då var en bitcoin värd en dollar om ens det.

"Vi tillverkar sedelpressar"

Under 2013 ökade värdet på en bitcoin plötsligt till över 1 000 dollar. Intresset för mining exploderade och snabbt utvecklades specialanpassade datorer.

I dag genereras bitcoin värda knappt en miljard dollar per år genom mining, men konkurrensen är benhård.

Annons

– Det går fortfarande att tjäna pengar men inte i samma utsträckning, säger Ludvig Öberg.

Utvecklingen mot mer storskalig mining har framför allt gynnat företagen som säljer utrustningen, bland annat svenska KNC Miner som grundades 2013.

Företaget säljer egenutvecklad hårdvara speciellt anpassad för att bedriva bitcoin mining och är i dag ledande i branschen.

– Första året sålde vi utrusning för 75 miljoner dollar, säger Sam Cole, en av grundarna.

TT: Hur kan ni tjäna så mycket pengar på så kort tid?

– Vi tillverkar i princip sedelpressar. Många av våra kunder har tjänat en förmögenhet.

Förutom utrustning säljer företaget i dag även andelar i sin gigantiska datorhall i Boden som sedan i februari genererat bitcoin värda närmare en kvarts miljard kronor.

Guldrushen är inte över

Trots löften om rikedomar varnar Robin Teigland vid Handelshögskolan för att investera i mining.

– Det är osäkert. Det är många faktorer som gör att det är svårt att bedöma möjligheten att göra vinster; elpriser, kursutvecklingen och konkurrensen. Du måste också lägga ut ganska mycket pengar på hårdvara.

Annons

Hon tror dock inte att guldrushen är över.

– Bitcoin-tåget kanske har gått, men det finns över 200 digitala valutor i dag. Redan nu säljs det utrustning för mining av till exempel litecoin som bygger på samma system. Det är som under guldruschen. Folk ser möjligheter och det finns också de som är villiga att investera mycket pengar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons