Annons
Nyheter

Svenska soldater dödade i Afghanistan

Två svenska officerare och en lokalanställd tolk dödades i Afghanistan när deras fotpatrull besköts i ett oroligt område på söndagen.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2010
Löjtnanten Gunnar Andersson och kaptenen Johan Palmlöv dödades i Afghanistan på söndagen.
Löjtnanten Gunnar Andersson och kaptenen Johan Palmlöv dödades i Afghanistan på söndagen.Foto: Försvarsmakten

Ytterligare en svensk soldat skottskadades och vårdas på sjukhus.

– Det är en tung dag. Mina tankar går till de anhöriga, till familjer som har förlorat sina söner, flickvänner som har förlorat sin älskade och kamrater som har förlorat sina kolleger, säger överbefälhavare Sverker Göranson.

Annons

Fotpatrullen besköts med handeldvapen klockan 11.03 svensk tid. I attacken dödades den 31-årige löjtnanten Gunnar Andersson från Stockholm och den 28-årige kaptenen Johan Palmlöv från Sundbyberg. Den skadade, en 21-årig soldat som också är från Stockholmsområdet, sköts i foten och vårdas på sjukhus. Även en lokalanställd tolk dödades.

Stämningen i förbandet beskrevs som samlad. Fokus ligger på att vidta "korrekta åtgärder", säger arméinspektören generalmajor Berndt Grundevik. Förberedelser pågick också för att ta hem de döda. En undersökning har tillsatts för att utreda söndagens attack.

Oroligt område

Den inträffade 35 kilometer väster om svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif. I samma område gjorde svenska och finska soldater ett tillslag i veckan med fyra gripna och beslag av narkotika och sprängämnen. I området dödades även en lokalanställd tolk i november och fem svenskar skadades.

TT: Är det lämpligt med fotpatruller i ett sådant område?

– Det är chefen på plats som avgör vilka uppgifter som ska lösas och hur de ska lösas, svarar Grundevik.

Han hänvisar till att utredningen får visa hur allt gått till.

Vid attacken i november tog det hela två timmar innan amerikanska helikoptrar hämtade de skadade.

TT: Hur lång tid tog det nu?

– Jag har inte de detaljerna just nu, svarar Grundevik.

Annons

"Det var talibanerna"

Grundevik uppger dock att en fältambulans fanns med patrullen.

– Samtliga fick mycket snabbt vård.

Attacken skedde när svenskarna befann sig i en by, uppger afghanske journalisten Enayat Najafizada i Mazar-i-Sharif.

– Det var talibanerna, inte kriminella, som låg bakom attacken. Kriminella skulle inte våga attackera en Isafpatrull, säger Najafizada till TT.

– Säkerhetstjänsten har påbörjat en utredning. De ska ta reda på vilka personer som låg bakom attacken, och ta itu med dem, säger han.

Enayat ringde på TT:s begäran upp en släkting i säkerhetstjänsten NDS, som lämnade uppgifterna.

Försvarsmakten hävdar dock att man ännu inte vet vilka motståndarna är.

Brett stöd

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) vill inte uttala sig om att svenska insatsen i Afghanistan ifrågasätts. Men han säger att den har brett stöd:

Annons

– Det är sex partier i riksdagen som står bakom insatsen på den nivån som den ligger på. Jag tror också att den debatt som vi haft det senaste halvåret har bidragit till att förklara insatsen för svenska folket.

Vänsterpartiet är enda parti som motsatt sig insatsen. Partiledaren Lars Ohly säger att söndagens dödsfall är oerhört tragiska. Men han tänker inte ta dem som intäkt för partiets krav att lämna Afghanistan.

– Däremot menar jag att säkerhetsproblemen i Afghanistan blivit värre och att den militära insatsen inte har förmått att lösa dem.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons