Annons
Nyheter

Svenska militärer mår sämst i Norden

Svenska militärer mår sämre än sina kollegor i Norge, Danmark och Finland, både på jobbet och hemma, enligt en ny studie från Försvarshögskolan.
Försvar • Publicerad 7 oktober 2022
Det händer mycket inom det svenska försvaret just nu. Det kan vara en förklaring till att svensk militär mår sämre än militär i övriga Norden. Arkivbild.
Det händer mycket inom det svenska försvaret just nu. Det kan vara en förklaring till att svensk militär mår sämre än militär i övriga Norden. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enkäten som besvarats av 3 308 militärer i Norden har fokuserat på balansen mellan arbete och fritid. Av de svenska militärerna har 38 procent angett mellan noll och tre på en tiogradig skala över hur de mår på jobbet, där tio är bäst och noll sämst.

– I de andra länderna är det 25–28 procent, så det skiljer ganska mycket, säger Johan Österberg, forskare vid Försvarshögskolan som har genomfört studien.

Intensiv omställningsfas

Annons

Sverige sticker också ut i frågan om hur man mår på fritiden. 28 procent angett mellan noll och tre för hur de mår hemma, jämfört med 15–17 procent i de andra länderna.

– Det är ju en sak att gå till jobbet och tycka att det är skittråkigt. Här verkar tendensen vara att i alla fall en andel inte mår bra vare sig på jobbet eller hemma, säger Johan Österberg.

Han tror att en anledning kan vara att Sveriges försvar befinner sig i en intensiv omställningsfas just nu.

– Inget av de andra länderna har dragit ned så dramatiskt som Sverige gjorde under ett antal år. Nu är det fullt blås, det ska upp nya regementen och flottiljer och det ska bemannas med befintlig personal. Tillväxt är bra, men för dem som är längst ut på linan innebär det de facto mer jobb.

Positiva tendenser

Men det finns också positiva tendenser i studien. Svenska militärer är de som har högst organisatoriskt engagemang och ligger också högt för hur man klarar att hantera olika typer av krav.

Johan Österberg känner inte till att det ska ha gjorts någon liknande studie i militär kontext tidigare, men under hösten kommer samma enkät att genomföras i Kanada, Nederländerna och Schweiz.

Fakta: Anställda inom Försvarsmakten

I Försvarsmakten arbetar dagligen cirka 23 600 personer.

Av dem är ungefär 9 400 yrkesofficerare, och 5 100 heltidsgruppbefäl, heltidssoldater, heltidssjömän och 9 100 civila arbetstagare. Den utgör den kontinuerligt tjänstgörande personalen, som är anställd och har Försvarsmakten som huvudarbetsgivare.

Det finns också tidvis tjänstgörande personal, som är anställd men har en annan huvudarbetsgivare eller som studerar men som tjänstgör hos Försvarsmakten periodvis.

Den tidvis tjänstgörande personalen utgörs totalt av cirka 6 800 reservofficerare och 4 400 deltidsgruppbefäl, deltidssoldater och deltidssjömän.

Till det kommer hemvärnet, där man tecknat tjänstgöringsavtal med Försvarsmakten. Vi årsskiftet bestod hemvärnet av cirka 20 100 personer.

Källa: Försvarsmakten, siffror från den 31 december 2021.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons