Annons
Nyheter

Svenska fartyg i finländsk marinövning

Tre svenska korvetter har nu anslutit sig till den finska marinens multinationella övning i Östersjön tillsammans med försvarsalliansen Nato.
Försvaret • Publicerad 1 december 2022
Korvetten HMS Härnösand, som är av Visbyklass. Arkivbild.
Korvetten HMS Härnösand, som är av Visbyklass. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Övningen pågår mellan den 22 november och 2 december i Finska viken och den intilliggande skärgården, enligt ett pressmeddelande på Försvarsmaktens hemsida.

Övningen, Freezing Winds, är finländska marinens årliga höstövning och flera fartyg från Natos stående styrkor i Östersjön deltar. Totalt ingår 23 fartyg och uppemot 5 000 personer. Syftet är att tillsammans träna för gemensamma operationer i Östersjön.

Annons

Nu har de svenska korvetterna HMS Helsingborg, HMS Härnösand och HMS Gävle från Fjärde sjöstridsflottiljen anslutit.

"Övningen ger oss ett bra tillfälle att öva kvalificerad sjömålsstrid tillsammans med Finland och Nato. Övningen gör oss bättre på vår huvuduppgift samtidigt som den stärker stabiliteten och säkerheten i vårt närområde", säger Anders Bäckström, chef för sjöstridsflottiljen, i pressmeddelandet.

Dessutom finns svensk personal ombord på det finländska minfartyget Uusima.

Sverige och Finland har i många år jobbat tätt tillsammans för säkerhet i närområdet, och länderna har nu också gemensamt sökt medlemskap i Nato.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons