Annons
Nyheter

Svensk får livstid i belgiskt terrormål

Den svenske medborgaren Osama Krayem döms till livstids fängelse för bland annat terrormord, rapporterar belgiska medier.
Belgien • Publicerad 15 september 2023
Fyra av de huvudanklagade – Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam och Sofiane Ayari – avtecknade under terrorrättegången i Bryssel. Arkivbild.
Fyra av de huvudanklagade – Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam och Sofiane Ayari – avtecknade under terrorrättegången i Bryssel. Arkivbild.Foto: Petra Urban/AP/TT

Krayem, som tidigare dömts till 30 års fängelse för terrordåden i Paris 2015, kommer troligen bara att avtjäna 10 år av sitt livstidsstraff i Belgien.

Osama Krayem var en av sex personer som i juli dömdes för terrormord i rättegången om terrordåden i Bryssel 2016, då 32 personer dödades. Straffet bestämdes i en separat process, som avslutades sent på fredagen.

Annons

Enligt public service-bolaget RTBF fanns det inga förmildrande omständigheter i Krayems agerande.

Ytterligare två män döms till livstidsfängelse. En av dem, Oussama Atar, dödades högst sannolikt i en flygattack i Syrien 2017.

Övriga dömda, bland dem två som bara dömdes för att tillhöra en terrororganisation, får mellan 10 och och 30 års fängelse. Flera av dem avtjänar dock i likhet med Krayem straff för sin inblandning i dådet i Paris 2015.

Närmare 900 människor skadades fysiskt eller fick psykiska trauman när islamistiska självmordsbombare utförde sitt attentat på Zaventem-flygplatsen och tunnelbanestationen Maelbeek på morgonen den 22 mars 2016.

Fakta: Terrorn i Bryssel

Klockan 7.58 den 22 mars 2016 spränger sig självmordsbombaren Ibrahim El Bakraoui vid en av incheckningsdiskarna på Zaventem-flygplatsen i Bryssel. Elva sekunder senare gör medförövaren Najim Laachraoui samma sak vid en annan disk.

Klockan 9.11 spränger sig El Bakraoius bror Khalid på ett tunnelbanetåg vid stationen Maelbeek i centrala Bryssel.

Utöver gärningsmännen dör 32 personer i dåden, däribland två svenskor. 340 personer skadades.

Förövarna kopplas snabbt till de islamistiska terrorister som fyra månader tidigare slagit till mot Paris. Dådet i Bryssel tros ha varit en påskyndad attack sedan en av de främst efterspanade efter Parisattacken, Salah Abdeslam, gripits i Bryssel den 18 mars.

Utöver de tre gärningsmännen tros ytterligare två personer – Mohamed Abrini och Osama Krayem – ha varit på väg att spränga sig den 22 mars, men backade ur i sista stund. Båda greps i april 2016.

Källa: Le Soir

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons