Annons
Nyheter

Svårt läge vid Haitis gräns

Tusentals haitier har sedan jordbävningskatastrofen försökt nå gränsen till Dominikanska republiken, rapporterar spanskspråkiga medier.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2010

– Just nu är det ganska svårt att nå Haiti landvägen, säger Moises Belloch, ordförande i den spanska biståndsorganisationen Intervencion Ayuda y Emergencia som försökt ta sig fram i den motsatta riktningen (in i Haiti från grannlandet), till tidningen El Pais.

Han vittnar om kaotiska förhållanden. Enligt besked på torsdagen skulle flygvapnet i Dominikanska republiken bistå med att transportera organisationens volontärer till Port-au-Prince.

Annons

En fordonskolonn med personal från FN-organet Unicef skulle från Punta Cana i Dominikanska republiken ta sig över gränsen vid Jimaní och Malpasse.

Personal från Spaniens motsvarighet till biståndsorganet Sida, som i vanliga fall tjänstgör på samordningskontor i Dominikanska republiken och Panama, skickas också till Haiti. Ett militärt team från Spanien – just nu ordförandeland i EU – finns på plats för att bilda sig en uppfattning om läget och fyra plan med spansk nödhjälp har sänts till landet.

Gensvaret från Latinamerika är också stort. Enligt nyhetsbyrån AFP har Argentina, Brasilien, Chile och Peru börjat skicka fältsjukhus, mat, vatten, mediciner och sökpatruller.

Ett argentinskt fältsjukhus, som troligen var det bäst fungerande i Port-au-Prince dygnet efter skalvet, lider nu total brist på utrustning, berättade på torsdagen Gabriel Fuks vid den militära enheten Cascos Blancos (Vita hjälmarna) som driver fältsjukhuset.

Argentina bistår också Schweizbaserade Internationella telekomunionen (ITU) som har ansvaret för att återupprätta förbindelser med Haiti.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons