Annons
Nyheter

Svårt hitta hem åt svarta katter

Katthemmen är fulla av svarta katter som letar nya hem. Men när någon vill adoptera är de svarta missarna ofta chanslösa.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2014
Foto: KIRK MASTIN

– De säljer sig inte lika bra på bild som de rödhåriga, säger Ewa Edström på Stockholms katthem.

Den brittiska djurskyddsföreningen RSPCA ger husrum åt över 1 000 övergivna katter. Av dessa är 70 procent svarta eller svartvita, uppger tidningen the Guardian.

Annons

Enligt Ewa Edström är svart även den dominanta färgen vid katthemmen i Sverige.

– Det är allmänt känt att svarta och svartvita katter har svårare att hitta nya hem än katter med andra färger.

Hon tror att det delvis beror på vidskepelse men framför allt att svarta djur gör sig sämre på fotografier.

– Deras anletsdrag är svårare att fånga. De som kommer till oss har ofta sett en bild på en rödhårig eller långhårig katt på vår hemsida. Det är väldigt sällan de kommer efter att ha sett en bild på en svart katt.

Men även om de blivande ägarna inte fastnar för de svarta katternas foton kan de ändå låta sig charmas när de besöker hemmet.

– Det händer att människor blir väldigt förtjusta när de väl träffar katten, även om de fastnat för någon annan på hemsidan. Många av katterna har helt fantastiska personligheter och det är det man ska titta på, säger Ewa Edström.

Fota svarta katter

Fota vid dagsljus och se till så att ljuset ligger mot katten. Antingen med en blixt eller med hjälp av ett fönster bakom ryggen på fotografen.

Tänk på vilken vinkel du fotar från. En bra vinkel kan vara snett framifrån.

Försök få katten att sitta still några sekunder medan du fotar.

Om du inte får till ett foto, filma katten i stället och använd filmklippet.

Källa: Fotograf Bertil Ericson

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons