Annons
Nyheter

Svantesson: Matjättarna har lyssnat

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) tar delvis åt sig äran för att matpriserna sjunkit med 0,4 procent.
– Jag har varit en del av detta men många fler har också satt tryck.
Politik • Publicerad 4 maj 2023
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har haft ett uppföljande samtal med Ica, Coop och Axfood. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sajten Matpriskollen visade på torsdagen att matpriserna för ovanlighetens skull sjönk med 0,4 procent i april jämfört med i mars. En marginell sänkning men ändå en utveckling som inte har setts på fyra år.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) kallade till sig de tre matjättarna Ica, Coop och Axfood i mars.

Annons

Mötet hölls först efter en uppmaning från Vänsterpartiet och sedan Socialdemokraterna, och siffror som visade på en rekordstor prisökning på livsmedel i början av året.

– Jag tror att matjättarna har lyssnat på många och känt trycket, och jag har varit en del av detta men många fler har också satt tryck så att vi nu ser en förändring, vilket är väldigt glädjande, säger Svantesson.

Uppföljande möte

TT: Vad beror nedgången på?

– Den frågan får man naturligtvis ställa till matjättarna, men uppenbarligen har det gått att sänka priser. Jag är glad att man nu tar ansvar när så många människor kämpar.

Svantesson har haft ett andra möte med de tre giganterna – som tillsammans har runt 90 procent av marknaden – på telefon där de samtalat om läget.

– De har berättat nu i andra mötet hur de ser på läget just nu och framåt. Jag ser ändå en ljusning, så dagens besked om priserna var ändå till viss del förväntade.

Hon förväntar sig att matjättarna fortsätter att ta ansvar och håller nere priserna.

– Det viktigaste är att inflationen går ned, det vill säga att priserna inte fortsätter att öka i olika sektorer. Här måste alla ta ett ansvar, även matjättarna.

Andersson: Fungerar inte

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson tror inte att människor är nöjda med en prissänkning på 0,4 procent.

– Verkligen inte.

Annons

S vill att regeringen inrättar en matpriskommission med företrädare från myndigheter, livsmedelsproducenterna och regeringen.

– Det skulle sätta press på matjättarna. Då skulle de veta att det hela tiden finns några som följer dem och ser att om bränsle- och elpriserna sjunker tillbaka lite, att det också får genomslag i matpriserna, säger Magdalena Andersson.

– Det är uppenbart att konkurrensen inte fungerar tillräckligt bra på den svenska matmarknaden.

Elisabeth Svantesson utesluter inte en matpriskommission men ser heller inte behovet just nu eftersom det syns tecken på att matpriserna sjunker.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons