Annons
Nyheter

Styckmordsläkare kräver resning

De båda före detta läkarna i det så kallade styckmordsmålet, obducenten och allmänläkaren, begärde på måndagen resning i Regeringsrätten.
Nyheter • Publicerad 13 september 2010

De kräver att Regeringsrätten undanröjer kammarrättens beslut från maj 1991 där de fråntogs sina läkarlegitimationer.

Som skäl för att få sin sak prövad på nytt åberopar männen flera nya omständigheter och bevis. Ett av de nya bevisen hävdas vara fingeravtryck som hittades på några plastsäckar och som inte tillhörde männen.

Annons

Enligt männens ombud, advokat Anders Frigell, skulle kammarrätten inte funnit det styrkt utom allt rimligt tvivel att männen styckat Catrine da Costas kropp och lagt kroppsdelarna i säckarna om domstolen känt till detta när rätten tog sitt beslut i maj 1991.

I sin resningsansökan redogör advokat Anders Frigell också för en rad andra omständigheter som talar för att Regeringsrätten bör riva upp kammarrättens beslut. Han hävdar att flera vittnesförhör i målet inte är tillförlitliga och att domen är helt felaktig.

De före detta läkarna krävde i vintras miljonskadestånd av staten som de ansåg förstört deras liv. Attunda tingsrätt avslog deras begäran och de har nu begärt prövningstillstånd i Svea hovrätt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons