Annons
Nyheter

Studiemedlen och fribeloppet ökar

Landets studenter ska få det lättare att kombinera studier och arbete. Det omstridda fribeloppet höjs.
Nyheter • Publicerad 28 december 2008

Dessutom kommer studiemedlen att öka.

Över hälften av studenterna uppger att de inte klarar sitt uppehälle med bara studiemedel – lån och bidrag – och därför måste jobba extra.

Annons

Studiemedlet är 7 820 kronor per fyraveckorsperiod, varav 5 136 kronor är lån och 2 684 kronor är bidrag.

För den helårsstuderande som tjänar mer än 102 500 kronor om året – det så kallade fribeloppet– minskar studiemedlen med hälften av den överskjutande inkomsten.

Till de starkaste kritikerna av denna ordning hör Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Lånet undantas

Regeringen tillsatte förra hösten en studiesocial kommitté där alla sju riksdagspartier deltar. I uppdraget ingår bland annat att se över fribeloppsgränsen samt nivån på studiemedlen.

Kommittén är nu överens om att höja fribeloppet till 130 000 kronor för helårsstuderande, skriver Svenska Dagbladet. Och passeras den gränsen reduceras enbart bidragsdelen, inte lånedelen.

– Dagens fribeloppsgränser bidrar till en ekonomisk osäkerhet för många studenter. De som jobbar på sommaren riskerar att hamna nära eller över gränsen. Helst hade vi velat undanta sommarmånaderna, men det är lite praktiskt svårt, säger kommitténs ordförande Roger Tiefensee (c) till TT.

Hans tolkning är att alla partier står bakom förslaget, som kommer att läggas fram i mars. Fast miljöpartiets ledamot Lage Rahm anser inte att överenskommelsen är huggen i sten än. Han vill öka fribeloppet ännu mer.

Lovar höjning

SFS:s ordförande Moa Neuman kallar förslaget ”ett jättebra steg i rätt riktning”.

Annons

– Men vi väntar fortfarande på en studiemedelshöjning därför att det är betydligt många fler, typ alla, som får för lite pengar i studiemedel, medan det är ganska få som slår i fribeloppstaket, säger hon till TT.

SFS har räknat ut att studiemedlet måste höjas med 900 kronor i månaden för att studenterna inte ska gå back.

Kommer studiemedlet att höjas, Roger Tiefensee?

– Ja, vi kommer att föreslå en höjning. Hur stor, det är vi ännu inte färdiga med.

Något löfte om höjda studiemedel fanns inte i den borgerliga alliansens valmanifest. Men i år har högskoleminister Lars Leijonborg (fp) lovat en höjning före valet 2010. Ett starkt skäl är att hyrorna för studentbostäder har ökat snabbare än konsumentprisindex, som studiemedlen räknas upp med.

Fribeloppet

Förra året hade landets högskolor drygt 270 000 studenter inskrivna.Enligt Roger Tiefensee (c), ordförande i studiesociala kommittén, har elva procent av studenterna inkomster över eller i närheten av dagens fribelopp på 102 500 kronor om året.För en student som har inkomster över fribeloppet minskar studiemedlen med högst 50 procent av den del av inkomsten som går över fribeloppet. Både bidraget och lånet minskar proportionellt.Inkomster av tjänst, näringsverksamhet och kapital räknas in.

Källa: CSN (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons