Annons

Studie: Ukrainare som vägrar ryska pass hotas

Ukraina • Publicerad 3 augusti 2023
"Hur skaffar man ett rysk pass?" Reklamskylt i Luhansk inför de så kallade folkomröstningar om att bli en del av Ryssland som anordnades i flera ockuperade delar av Ukraina i fjol. Arkivbild.
"Hur skaffar man ett rysk pass?" Reklamskylt i Luhansk inför de så kallade folkomröstningar om att bli en del av Ryssland som anordnades i flera ockuperade delar av Ukraina i fjol. Arkivbild.Foto: AP/TT

Ukrainare som bor i ryskockuperade områden pressas att skaffa ryskt medborgarskap, rapporterar The Guardian.

I en studie från amerikanska Yale University framkommer att den ryska ockupationsmakten har försökt att frånta invånare i regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja deras ukrainska identitet.

Annons

Ukrainare som inte söker ryskt medborgarskap "utsätts för hot, får inte humanitärt bistånd och grundläggande förnödenheter samt riskerar internering eller utvisning. Allt för att tvinga dem att bli ryska medborgare", heter det i rapporten.

Nathaniel Raymond från Yale säger till CNN att det ryska agerandet utgör ett krigsbrott då man begränsar människors tillgång till exempelvis vård och humanitär hjälp.

Moskva hävdar att man har gett ryska pass till mer än tre miljoner ukrainare sedan 2014, efter annekteringen av Krim och ockupationen av ukrainska territorier sedan den fullskaliga invasionen inleddes i februari 2022.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons