Annons
Nyheter

Studie: Herpesvirus orsakar ms

Personer som tidigare infekterats med Epstein Barr-viruset löper en 32 gånger ökad risk för att utveckla den kroniska nervsjukdomen multipel skleros, enligt en ny forskningsstudie.
Medicin • Publicerad 14 januari 2022
En illustration av Epstein Barr-virusets yttre hölje.
En illustration av Epstein Barr-virusets yttre hölje.Foto: AP/TT

Epstein Barr-viruset, EBV, är ett herpesvirus som drabbar nästan alla människor. De flesta klarar sig helt utan symtom, medan viruset hos en del leder till körtelfeber.

En ny studie som publiceras i tidskriften Science pekar på att genomgången EBV-infektion medför kraftigt ökad risk för att utveckla den allvarliga neurologiska sjukdomen multipel skleros (ms), rapporterar Dagens Medicin.

Annons

Jan Hillert, professor i neurologi vid Karolinska institutet, uppger för tidningen att även tidigare forskning, däribland svensk sådan, pekat på EBV som en förutsättning för att utveckla ms.

– Men då runt 95 procent av befolkningen bär på viruset, och ms ändå är relativt sällsynt har det fram till nu varit svårt att veta hur viktig faktorn är, säger han.

– Det här är en mycket elegant studie som påtagligt stärker misstanken om att den här infektionen är nödvändig för att personer ska utveckla multipel skleros.

I den nya studien har forskare analyserat blodprov från amerikanska militärer som senare drabbats av ms.

Bland de personer vars första blodprov visade negativt för EBV, men som senare testade positivt, var risken att få ms 32 gånger högre jämfört med dem som förblev oinfekterade.

Enligt forskningsgruppen är kopplingen så stark att den inte kan förklaras av andra kända riskfaktorer för ms. Fynden anses därmed styrka att EBV är den främsta orsaken bakom sjukdomen.

– Att eliminera EBV framstår än mer som det största hoppet att helt förhindra ms, säger Jan Hillert till Dagens Medicin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons