Annons
Nyheter

Studie: Cancerläkemedel effektivt mot covid

Ett nytt läkemedel avsett för cancerpatienter har enligt en studie visat sig minska dödligheten för patienter med svår covid-19, rapporterar .
Coronaviruset • Publicerad 13 augusti 2022
Ett nytt cancerläkemedel som är under utveckling har enligt en studie visat sig vara effektivt mot svår covid-19. Arkivbild.
Ett nytt cancerläkemedel som är under utveckling har enligt en studie visat sig vara effektivt mot svår covid-19. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Till följd av detta har Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) inlett en granskning av läkemedlet sabizabulin, trots att det amerikanska bolaget Veru, som ligger bakom det, inte ansökt om en sådan.

– Vad som görs här är att vi tittar på det här i en sorts snabbgranskning som går snabbare och det är för att de europeiska medlemsstaterna själva ska kunna fatta beslut om man vill tillgängliggöra läkemedlet tidigare, säger Filip Josephson på Läkemedelsverket, till radion.

Annons

Bland de patienter som fick läkemedlet i en fas 3-studie i april såg man en reduktion av dödligheten på drygt 50 procent, enligt studien.

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger till Ekot att resultaten är "väldigt lovande".

Men han understryker samtidigt att dödligheten i den kontrollgrupp som inte fick läkemedlet var ovanligt hög, vilket skulle kunna innebära att resultaten i studien kan överskattas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons