Annons
Nyheter

Strider vid gränsen mellan Kina och Indien

Kinesiska och indiska soldater drabbade samman i ländernas omtvistade gränsområde i fredags. Soldater på båda sidor fick lättare skador, enligt ett uttalande från den indiska militären.
Kina/Indien • Publicerad 13 december 2022
En indisk militärkonvoj i indiska Kashmir. Arkivbild.
En indisk militärkonvoj i indiska Kashmir. Arkivbild.Foto: Dar Yasin/AP/TT

Indiens försvarsminister Rajnath Singh anklagar kinesiska soldater för att ha tagit sig in på indiskt territorium i delstaten Arunachal Pradesh i nordost, och att de "ensidigt försökt ändra status quo" längs gränsen nära Yangtze. Båda sidornas soldater drog sig tillbaka kort efter sammandrabbningen, säger han i ett tal i parlamentet.

Enligt en talesperson för den kinesiska militären – Folkets befrielsearmé som på engelska förkortas PLA – var det indiska soldater som "olagligt" tog sig över gränsen och "hindrade" kinesiska soldater, vilket ledde till sammandrabbningen.

Annons

– Våra svarsåtgärder var professionella, standardiserade och kraftfulla, och stabiliserade situationen på marken, säger han.

Lättare skador

Soldater från båda sidor fick lättare skador under sammandrabbningen, enligt ett uttalande från den indiska militären under måndagen.

Wang Wenin, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, kommenterar vid en pressträff på tisdagen inte händelsen specifikt, men säger att Kina hoppas att Indien kommer att medverka för att nå ett avtal mellan länderna och "tillsammans skydda fred och lugn i regionen längs gränsen mellan Kina och Indien".

– Såvitt vi förstår är den nuvarande situationen på gränsen mellan Kina och Indien fredlig och stabil överlag, säger han.

"Stabil men oförutsägbar"

Konflikten mellan Kina och Indien har pågått i årtionden och sträcker sig längs stora delar av den 350 mil långa gränsen, vars dragning är omstridd.

De senaste åren finns soldater från båda sidorna utplacerade längs gränsen och kommer då och då i kontakt med varandra.

I november sade Indiens arméchef Manoj Pande att de kinesiska styrkorna i Ladakh-regionen inte hade minskat märkbart och att situationen var "stabil men oförutsägbar".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons