Annons
Nyheter

Strider i Himalaya mellan Kina och Indien

Kina/Indien • Publicerad 12 december 2022
Indisk soldat övar i det bestridda gränspartiet mellan Kina och Indien i Himalaya. Arkivbild.
Indisk soldat övar i det bestridda gränspartiet mellan Kina och Indien i Himalaya. Arkivbild.Foto: Mustafa Quraishi/AP/TT

Sammandrabbningar mellan kinesisk och indisk militär utbröt på måndagen i Himalayaregionen. Flera skadades på båda sidor, enligt indiska myndigheter. Kina hade inte kommenterat händelsen sent på måndagen.

Läget är spänt gränstrakten, och har inte lugnats ned sedan 20 indiska soldater och minst fyra kinesiska dödades i gränsoroligheter i juni 2020.

Annons

Den senaste sammandrabbningen följer dagar efter det att Indien och USA genomfört en gemensam militärövning nära gränsen. Även då skadades flera soldater, enligt indiska uppgifter.

Enligt uppgifter ska representanter för Kina och Indien ha mötts på befälsnivå för att försöka lugna ned läget. Styrkor ska ha dragit sig bort från den markerade gränslinje som både Kina och Indien ifrågasätter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons