Annons
Nyheter

Stort rabalder efter falskt bombhot

Ett falskt larm tvingade ner ett flygplan från Pakistan International Airlines på Arlanda. Efter förhör släppte polisen den 28-årige passagerare som blivit utpekad som potentiell sprängare av planet.
Nyheter • Publicerad 25 september 2010
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Planet, en Boeing 777 med 273 personer ombord, var på väg från Toronto i Kanada till Karachi i Pakistan. Strax före klockan sju på lördagsmorgonen kontaktade piloten flygledningen på Arlanda och begärde landningstillstånd eftersom en person ombord kunde ha sprängmedel.

Kanadensisk polis hade via luftfartsmyndigheten larmat piloten om den misstänkte passageraren, en 28-årig man av pakistanskt ursprung med kanadensiskt pass.

Annons

Uppgiften kom från en anonym kvinna som ringde in tipset via en mynttelefon.

Lite irriterad

Vid 07.30-tiden landade planet och parkerades på säkert avstånd från Arlandas övriga landningsbanor och terminaler. Den normala flygtrafiken på Arlanda påverkades inte.

Vid landningen fanns polispatruller och räddningstjänst på plats. Passagerarna fördes till en byggnad på flygplatsen och polisens bombtekniker skred till verket.

Det visade sig att den misstänkte mannen inte hade sprängmedel på sig. Även flygplanet var rent.

– Han var lite irriterad när han greps, men lugn, sade polisens insatschef Stefan Rådman.

Jagar bluffare

Förhöret med den gripne passageraren avslutades sent på eftermiddagen och kort därpå släpptes han. Polisen i Stockholm höll en förklarande presskonferens på kvällen.

TT frågade den kanadensiska polisen varför uppgifterna om sprängmedel togs på sådant stort allvar.

– Piloten beslutade att landa i Sverige utifrån de uppgifter som polisen hade. Planet hade då lämnat kanadensiskt luftrum, svarade sergeant Julie Gagnon, talesperson för Royal Canadian Mounted Police på högkvarteret i Kanadas huvudstad Ottawa.

Annons

– Nu pågår en utredning här och om det visar sig vara en bluff kan den personen som vidarebefordrade informationen bli anklagad för allmän skada (public mischief). Och det är ett allvarligt brott, sade hon till TT.

Spolierad lördag

Enligt jouråklagarens beslut var misstankarna inte tillräckligt starka för ett anhållande. 28-åringen, som fick sin lördag totalt spolierad, förklarades fri att lämna Sverige. Enligt polisen skulle mannen få hjälp med husrum för natten för att sedan fortsätta sin resa på söndagen.

Hans medpassagerare flög på eftermiddagen vidare med samma plan och besättning till Manchester med noga kontrollerat bagage. Därifrån skulle den kraftigt försenade resan till Karachi fortsätta med ny besättning, uppgav flygbolagets talesperson Syed Sultan Hasan för TT.

Passagerarna fick inte veta den verkliga orsaken till att planet landat på Arlanda förrän de var nere på marken.

– De fick besked att man var tvungen att göra en mellanlandning på grund av tekniska problem, sade Anders Bredfell, presschef på Arlanda, till TT.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet i internationella medier.

Internationell flygrätt Flygrätten i den så kallade Tokyokonventionen styr var den rättsliga processen ska ske när flera länder är involverade – i lördagens fall Kanada, Sverige och Pakistan.Om det finns en person ombord som riskerar säkerheten kan flygplanets befälhavare landa i princip var som helst och slänga av den personen. Det är det landet som får jurisdiktion (domsrätt) att gripa, anhålla och häkta en sådan person.

Källa: Stephan Eriksson, advokat och flygrättsexpert (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons