Annons
Nyheter

Storstrejk på flygplatser – tusentals påverkas

Flygplatsstrejker fortsätter att lamslå Tyskland. På torsdagsmorgonen tas säkerhetspersonal på fem större flygplatser ut i strejk. Sju ankomster till Sverige har ställts in under dagen.
Tyskland • Publicerad 14 mars 2024
Inställda flygavgångar på Hamburgs flygplats.
Inställda flygavgångar på Hamburgs flygplats.Foto: Bodo Marks/AP/TT

Strejken gäller flygplatserna i Hamburg, Berlin, Stuttgart, Köln och Karlsruhe/Baden-Baden, rapporterar tyska medier. Fler än 580 avgångar beräknas bli inställda, vilket bedöms påverka runt 90 000 resenärer.

Även i München har fackföreningen Verdi uppmanat personal att gå ut i strejk. Där väntas strejken primärt påverka fraktflyg.

Annons

Totalt sju ankomster till Sverige från Hamburg, Berlin och Stuttgart har blivit inställda i dag.

– Det är sex ankomster till Arlanda och en till Landvetter, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia och fortsätter:

– Anledningen till att de är inställda är bland annat att säkerhetspersonal i säkerhetskontrollen strejkar. Det innebär att passagerare inte kan säkerhetskontrolleras när de ska gå på planen i Tyskland.

Avgångarna till Tyskland går som de ska. Wärring uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade genom Swedavias hemsida eller att ta kontakt med sitt flygbolag.

Under fredagen kommer ytterligare flygplatser att drabbas, rapporterar Deutsche Welle.

Fackföreningen Verdi kräver bland annat högre timlöner och bättre villkor för övertidsarbete. Fem förhandlingsrundor har hittills inte gett resultat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons